o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Juraj Bándy / spoločenské vedy / funkcionári vedy a vzdelania

Juraj Bándy

prof. ThDr. Juraj Bándy
evanjelický teológ, bývalý dekan Evanjelickej bohosloveckej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave

* 1950
vzdelanie

štúdium teológie v Bratislave a Lipsku

životopis

Prof. ThDr. Juraj Bándy je evanjelický teológ - farár.
Teológiu študoval v Bratislave a Lipsku. V roku 1974 pôsobil ako kaplán v Pukanci, neskôr bol farárom v Kolárove a Šamoríne.
Od roku 1990 pôsobí ako pedagóg na Evanjelickej bohosloveckej fakulte UK v Bratislave, v rokoch 2003 až 2007 tu zastával funkciu dekana.
Juraj Bándy je jeden z popredných znalcov v oblasti starozmluvných biblických disciplín, predseda starozmluvnej prekladateľskej komisie Ekumenického prekladu Starej zmluvy do slovenčiny.
Je autorom mnohých monografií a vysokoškolských učebníc.

tvorba

Bibliografia:

1993 Biblospytový úvod do Starej zmluvy
1998 Apoštolské vierovyznanie
1999 Dekalóg
2002 Úvod do exegézy Starej zmluvy
2003 Teológia Starej zmluvy
2004 Exegéza Knihy proroka Jonáša
2004 Úvod do Starej zmluvy
2006 Dejiny Izraela

Vysokoškolské učebnice:

1993 Biblospytový úvod do Starej zmluvy. Polygrafické stredisko UK, Bratislava.
1999 Exegéza vybraných žalmov zo Starej Zmluvy. EBF UK, Bratislava. 72 s.

Vedecké práce v domácich časopisoch a zborníkoch:

1990 C. F. Wiezsäker na SEBF. Cirkevné Listy, Vol.103 č.6, s.93-94
1991 Na okraj jednej konferencie. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.81 č.24, s.187
1992 Vyučovať a učiť sa. Cirkevné listy, Vol.105 č.9, s.129-130
1992 Manželstvo a rodina v Starej zmluve. Cirkevné listy, Vol.105 č.5, s.68-69
1992 Literárne formy Biblie. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.82 č.10, s.73
1992 Nórsky zápisník 1. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.82 č.2, s.16
1992 Nórsky zápisník 2. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.82 č.4, s.30
1992 Potrebujeme hebrejčinu?. Príspevok do diskusie. Cirkevné listy, Vol.105 č.6, s.95-96 (spolu s K. Nandráskym)
1993 Užitočná a podnetná konferencia. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.83 č.13, s.102
1994 Jeremiáš. Cirkevné listy, Vol.107 č.6, s.87-89
1994 Boh ide pred nami. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.84 č.35-36, s.276
1994 Pod Božím vedením. 5. kniha Mojžišova 1,1-46. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.84 č.5, s.35
1994 Babylonská veža. Cesty hľadania, Bratislava, Univerzita Komenského. s.37-45
1995 Pôst. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.85 č.9, s.66
1995 Zlorečenie v Žalmoch. Teologický zborník. K 75. narodeninám Prof.ThDr. Karola Gábriša, Banská Bystrica, Slovenská biblická spoločnosť. s.96-103
1995 Čo je exodus?. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.85 č.16, s.123
1996 Doktorská dizertácia Jána Lajčiaka. Prednáška doc.ThDr. J. Bándyho na kolokviu a živote a diele Jána Lajčiaka usporiadaného Sociologickým ústavom SAV pri 120. výročí jeho narodenia. Cirkevné listy, Vol.109 č.1, s.8-10
1997 Jeremiáš 1. O dobe, v ktorej prorok žil. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.87 č.9, s.3
1997 Nie je dôvera ako dôvera. Jer 17,5-8. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.87 č.47, s.3
1998 Povolaní k slobode. G 5,1-6. Cirkevné listy, Vol.111 č.1, s.3
1999 Verím... Cirkevné listy, Vol.123 č.3, s.35-36
1996 Dám svojho ducha. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.86 č.21, s.161

Odborné práce:

2000 Nedeľa po Novom roku. Mt 2, 13-23. Služba slova, Vol.68 č.1, s.3-6
1990 Zákonníci, byrokrati, budovatelia. Niekoľko zamyslení nad knihami Ezdráša a Nehemiáša. Cirkevné listy, Vol.103 č.7, s.101-102
1996 Správna reč kresťana. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.86 č.39, s.307
1996 Čo sa možeme naučiť z Dávidovej modlitby?. Evanjelický posol spod Tatier, Vol.86 č.13, s.99


doplňte alebo opravte informácie doplňte linky


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 23.09.2018

  Narodeniny/výročie  
  23.09.  Zuzana Mauréry
  23.09.  Ľubomír Javorský
  23.09.  Milan Timko
  23.09.  Michal Demeš
  23.09.  Roman Kaliský
  23.09.  Magdaléna Štrompachová
  23.09.  Milan Laurenčík
  24.09.  Dušan Muňko
  24.09.  Oľga Danglová
  24.09.  Mária Mračnová
  24.09.  Viliam Gruska
  24.09.  Vladimír Bajan
  24.09.  Tomáš Surový
  24.09.  Chatam Sofer
  24.09.  Rudolf Viest
  25.09.  Peter Dvorský
  25.09.  Robo Grigorov
  25.09.  Eugen Suchoň
  25.09.  Vladimír Vojtek
  25.09.  Ján Mokoš
  25.09.  Marián Tkáč
  25.09.  Adolf Peter Záturecký
  25.09.  Dana Dinková

  Dnes má meniny
  Zdenka

  Zajtra má meniny
  Ľuboš/Ľubor



    za september 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS