o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Igor Luther / divadlo, film, TV

Igor Luther

Igor Luther
kameraman

* 05.08.1942 Banská Bystrica
životopis

Igor Luther je kameraman, ktorý od roku 1968 pôsobí v nemeckom Mníchove. Rodák z Banskej Bystrice nakrúcal s kameramanmi zvučného mena, ako boli Juraj Jakubisko, Volker Schlöndorff, Alain Robbe-Grillet alebo Andrzej Wajda.

Debutoval filmom Kristove roky z roku 1967. Ešte pred týmto dielom spolupracoval s Jurajom Jakubiskom na krátkom filme Dážď, kotrý bol ocenený Hlavnou cenou na nemeckom festivale v Oberhausene.
Po Kristových rokoch nasledovali filmyMuž, ktorý luže, Vtáčkovia, siroty a blázni a Eden a potom, po ktorých sa Igor Luther na slovenskej kameramanskej scéne odmlčal a emigroval do Nemecka.
Vo svojej kariére pokračoval s úspechom aj v zahraničí a stal sa dvorným kameramanom Volkera Schlöndorffa. V roku 1979 stál za kamerou pri filme Plechový bubienok, ktorý bol ocenený Oscarom za najlepší zahraničný film.
Na svojom konte má množstvo nemeckých filmov.

Ocenenia:

1968 Igric 1967 za kameru filmu Kristove roky, Výročné ceny SFZ, ÚSTT a Literárneho fondu SR 1967

1990 Cena za kameru v kategórii tzv. trezorových filmov za film Vtáčkovia, siroty a blázni, Dni českého a slovenského filmu Bratislava

tvorba

Filmografia:

1967 Kristove roky
1968 Muž, ktorý luže
1968 Sommersprossen, r. Helmut Förnbacher, SRN-Taliansko
1969 Vtáčkovia, siroty a blázni
1969 Köpfchen in das Wasser, Schwänzchen in die Höh, r. Helmut Förnbacher, SRN
1970 O. K., r. Michael Verhoeven, SRN, spolu s Clausom Neumannom
1970 Eden a potom
1970 Beiß mich, Liebling, r. Helmut Förnbacher, SRN
1971 Wer im Glashaus liebt… der Graben, r. Michael Verhoeven, SRN
1971 Eins (Jeden), r. Ulrich Schamoni, SRN
1974 Orpheus in der Unterwelt (Orfeus v podsvetí), r. Joachim Hess, SRN
1974 Chapeau claque, r. Ulrich Schamoni, SRN
1976 MitGift (Veno), r. Michael Verhoeven, SRN, spolu s Detlefom Geierom
1976 Der Fangschuß (Rana z milosti), r. Volker Schlöndorff, SRN-Francúzsko
1977 Stille Post, r. Ivan Steiger, SRN
1977 Der Eroberung der Zitadelle (Dobytie citadely), r. Bernhard Wicki, SRN
1977 Otrokári (Slavers), r. Jürgen Goslar, SRN
1978 Zwischengleis, r. Wolfgang Staudte, SRN
1979 Plechový bubienok (Die Blechtrommel), r. Volker Schlöndorff, SRN-Francúzsko
1979 Der Tote bin ich, r. Alexander von Eschwege, SRN
1980 Der Kandidat (Kandidát), dokumentárny
1980 Das Traumhaus, r. Ulrich Schamoni, SRN
1981 Die Fälschung (Falšovanie), r. Volker Schlöndorff, SRN - Francúzsko
1982 Parsifalr. Hans-Jürgen Syberberg, SRN
1982 Krieg und Frieden (Vojna a mier), dokumentárny
1982 Fürchte dich nicht, Jakob! (Neboj sa, Jakub!), r. Radu Gabrea, SRN
1983 Danton (Danton), r. Andrzej Wajda, Francúzsko - Poľsko - SRN
1983 Liebe in Deutschland (Láska v Nemecku), Eine, r. Andrzej Wajda, SRN-Francúzsko
1987 Der Jocker (Žolík), r. Peter Patzak, SRN
1989 Seobe, r. Aleksandar Petrović, Juhoslávia-Francúzsko
1990 Služobničkin príbeh (The Handmaid's Tale / Die Geschichte der Dienerin), r. Volker Schlöndorff, USA-SRN
1992 The Michael Nyman Songbook, r. Volker Schlöndorff, SRN, dokumentárny
1993 Inge, April und Mai, r. Gabriele Denecke, Wolfgang Kohlhaase
1993 Das Ei ist eine geschissene Gottesgabe, r. Dagmar Wagner, dokumentárny
1993 Trip nach Tunis, r. Peter Goedel, SRN
1994 Night of the Archer (Noc lukostrelca), r. Lutz Schaarwächter, USA
1994 In the Cold Light of Day (Studené svetlo dňa), r. Rudolf van der Berg, Veľká Británia-Holandsko
1998 Postel, ČR - SRN
1999 Praha očima - 4. poviedka
1999 Requiem für eine romantische Frau, r. Dagmar Knöpfel, SRN
2001 Suriyothai, r. Chatrichalerm Yukol, Thajsko
2003 Die Blutritter, r. Douglas Wolfsperger, SRN
2004 War`n Sie schonmal in mich verliebt?, r. Douglas Wolfsperger
2006 Der lange Weg ins Licht, r. Douglas Wolfsperger

články linky
  Kameraman Igor Luther
  Nepredstaviteľný zázrak

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: Foto: www.film.sk


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 24.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú

  Dnes má meniny
  Ela

  Zajtra má meniny
  Urban



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS