o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Fero Fenič / divadlo, film, TV

Fero Fenič

Fero Fenič
filmový a televízny režisér, scenárista, producent

* 20.03.1951 Nižná Šebestová
vzdelanie

1957 - 1962 Základná deväťročná škola (ročník 1. - 5.), Nižná Šebastová 1
1962 - 1966 Základná deväťročná škola (ročník 6. - 9.), Ľubotice
1966 - 1969 Stredná všeobecnovzdelávacia škola, Prešov
1969 - 1972 FF UK, Katedra novinárstva (ročník 1. - 2.), Bratislava 1972 – 78 FAMU, Katedra dokumentárnej tvorby (ročník 1. - 5.), Praha (z toho 01 - 06/1977 stáž v Centro sperimentale di cinematografia, Rím, Taliansko)

životopis

Svojimi prácami (Človečina, Labutia púť, Ako sa pán Kráľovič stal kráľom) zaujal odbornú verejnosť už počas štúdia. Filmy, ktoré natočil krátko po nástupe do zamestnania, ho zaradili k najväčším talentom toho obdobia. Ide o výnimočné krátke filmy, ako sú Tak som prešla veľký svet, Batromijov dom, Tam a späť a ďalšie. Režijne sa podieľal na niekoľkých hraných a dokumentárnych filmoch. Od začiatku patril k vyhraneným tvorcom s vlastným režijným rukopisom. Svoju sľubnú filmovú kariéru bol prinútený prerušiť pre tzv. politickú nespoľahlivosť a protisocialistické myslenie. Bol nútený opustiť nielen svoju prácu, ale aj Slovensko. Istý čas pôsobil v Čechách ako turistický sprievodca. Popritom v roku 1984 natočil svoj prvý autorský celovečerný hraný film Džúsový román, ktorý však bol až do nežnej revolúcie zakázaný na verejné premietanie.

Začiatkom deväťdesiatych rokov založil nezávislú filmovú a televíznu spoločnosť FEBIO. Okrem funkcie riaditeľa vedie (príležitostne aj režíruje) všetky projekty dokumentárnych filmov, ktoré toto najväčšie české štúdio krátkej tvorby (dosiaľ vyprodukovalo asi 1 000 krátkometrážných i dlhometrážnych filmov) vyrába najmä pre Českú televíziu. Priestor tu dostali mnohí slovenskí režiséri (D. Trančík, J. Jakubisko, J. Piroh a ďalší), ale aj slovenskí kameramani, strihači a zvukári.

Od roku 1993 FEBIO usporadúva medzinárodnú prehliadku filmu, televízie a videa FEBIOFEST, ktorá sa pod jeho vedením stala najväčším filmovým festivalom v strednej Európe. On sám kladie dôraz na otvorenosť a prístupnosť festivalu masám, najmä mladým ľuďom, čomu je adekvátne prispôsobené aj vstupné, ktoré má jednotnú cenu pre všetky vekové či profesijné kategórie. Diváci majú podľa jeho vyjadrenia garantovaný neobmedzený prístup na tlačové besedy s autormi - nepotrebujú nijakú "vstupenku do ráje". Ďalším atribútom tohto festivalu je propagácia menšín, úsilie o budovanie kultúrneho mosta medzi národmi Čechov a Slovákov a šírenie tolerancie a rešpektu. Obdivuhodné je úsilie organizátorov o hodnotnú prezentáciu národnej tvorby z celého sveta.

Za trvale aktuálnu tému považuje tému vzájomnej ľudskej tolerancie - kultúrnej, náboženskej, sexuálnej alebo akejkoľvek. Osobne sú mu blízke sociálne témy. Rovnako dôležitá je pre neho aj sloboda. Od nežnej revolúcie sa ju snaží užívať naplno. Každý rok absolvuje najmenej dve väčšie cesty do niektorého zaujímavého kúta sveta a mnoho menších ciest po Európe. Dosiaľ navštívil 79 krajín všetkých kontinentov (okrem Antarktídy). V niektorých bol 10 až 50-krát. Miluje more a slnko. Má veľmi rád najmä Taliansko, Španielsko, Thajsko a Brazíliu, kam chodí s obľubou písať svoje scenáre. Všetky dosiaľ navštívené krajiny, podľa jeho názoru, spája túžba po šťastí. Každý ma síce inú potrebu, aj inú predstavu šťastia – ale tá túžba ostáva.

Pôsobenie:

1978 - 1979 Československý armádní film, Praha, vojak základnej vojenskej služby vo funkcii asistenta réžie
1979 - 1986 režisér v Štúdiu krátkych filmov Slovenskej filmovej tvorby (s výnimkou roku 1984, keď nakrúcal vo FS Barrandov Praha svoj režijný hraný debut - Džusový román), Bratislava 1986 na „dohodu“ prepustený z Koliby a začal pracovať ako externý turistický sprievodca CKM
1986 - 1992 slobodné povolanie (externý sprievodca Cestovnej kancelárie mládeže; z toho niekoľko mesiacov roku 1989 pôsobil ako režisér vo Filmovom štúdiu Barrandov, Praha)
1991 založil v Prahe nezávislú filmovú a televíznu spoločnosť FEBIO (Febio = Feničov biograf), kde dodnes pôsobí ako riaditeľ, režisér a vedúci projektov dokumentárnych filmov vyrábaných pre Českú televíziu
1993 občan Českej republiky
1993 založil (spolu s filmovým publicistom Pavlom Melounkom) prehliadku nezávislej filmovej, TV a video tvorby FEBIOFEST

Ocenenia:

1990 Cena za najlepšiu réžiu v kategórii tzv. trezorových filmov - Dni českého a slovenského filmu Bratislava 1990 za film
Tam a späť
1990 Veľká cena 6. Etnofilmu Čadca za film Tam a späť
1990 Zlatý klinec za najlepší dokumentárny film roku 1989 - 1990 - Dni českého a slovenského filmu Bratislava; Veľká cena 6. Etnofilmu Čadca; Cena FIPRESCI, Cena katolíckych filmových pracovníkov a Cena Filmotéky mládeže na 36. západonemeckých dňoch krátkeho filmu v Oberhausene (Nemecko) za film Vlak do dospělosti
1990 Cena 1. června 1953 za spoločenskú a politickú publicistiku, ktorú udeľuje mesto Plzeň "za presadzovanie demokracie a dôslednú obhajobu ľudských práv prostredníctvom tlače, rozhlasu a televízie"
1991 Prvá cena za krátky film - 2. medzinárodná filmová scéna Salzburg (Rakúsko) za film Vlak do dospělosti
1992 Trilobit - Cena FITES v oblasti televízie za rok 1991 za koncepčnú producentskú, autorskú a režijnú prácu spolu s tvorcami cyklu OKO
1993 Trilobit - Cena FITES za cyklické programy GEN a OKO; Cena poroty za projekty GEN a OKO pre kolektív tvorcov spoločnosti Febio na Academia film a video Olomouc; Cena 1. června 1953 za „presadzovanie demokracie a dôslednú obhajobu ľudských práv prostredníctvom tlače, rozhlasu a televízie - Cena mesta Plzeň
2001 Cena poroty vedúcemu projektu Cestománia 1999 - 2000 na 34. Tourfilme Karlove Vary; Cena slovenskej filmovej kritiky za krátkometrážnu tvorbu - FEBIO s.r.o - „za dlhodobé systematické vytváranie tvorivej platformy pre slovenských filmárov“ - cena udelená za tvorbu roku 2000; výročná cena Klubu filmových novinárov Slovenského syndikátu novinárov Bratislava (udelená na 9. MFF Art film Trenčianske Teplice)
2004 Cena Sazky v scenáristickej súťaži Český lev za dosiaľ nezrealizovaný scenár celovečerného filmu Česká komedie

tvorba

Filmografia:

1974 Človečina (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1975 Labutia púť (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1976 Ako sa pán Kráľovič kráľom (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1978 Diadém (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1978 Portrétik (jedna časť triptychu; námet, scenár a réžia; televízny dokumentárny film)
1980 So slnkom v hlave (televízny dokumentárny film; scenár a réžia)
1980 Tam a späť (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1982 Tak som prešla veľký svet (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1982 Brehy nehy (hraný televízny film; spolupráca na scenári a réžia)
1984 Batromijov dom (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1984 Konkurz na Džusový román (hraný film; námet, scenár a réžia)
1984 Dedinský sen (hraný televízny film; réžia)
1985 Desať dní, ktoré nadchli (dokumentárny film; scenár a réžia)
1987 Trate života Jozefa Krónera (televízny film; spolupráca na scenári a réžia)
1989 Vlak do dospělosti (dokumentárny film; námet, scenár a réžia)
1990 Zvláštní bytosti (hraný film; spolupráca na scenári)
1992 Odsud – potiaľ (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1992 Vůdci (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1992 Praha slzám nevěří (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1992 Všichni dobří voliči (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1992 Nejšťastnější den Anny Mečiarové (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1992 Bůh s námi (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1993 GEN: Václav Fischer (televízne video, dokument z cyklu „GEN“; námet, scenár a réžia)
1993 Noc, kdy se rozpadl stát (štvrtá časť) (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1993 Česká soda – 1. díl (televízny hraný satirický program; znelka, spoluprácva na námete, scenári a réžia niektorých príspevkov)
1994 Republika v začátcích a koncích (televízne video, dokument z cyklu „OKO“; námet, scenár a réžia)
1994 GEN: Hana Hegerová (televízne video, dokument z cyklu „GEN“; námet, scenár a réžia)
1994 Česká soda – 7. díl (televízny hraný satirický program; spolupráca na námete, scenári a réžia niektorých príspevkov)
1994 Stop Drugs (propagačný spot; scenár a réžia)
1994 „Ti, co něčeho dosáhli bez drog“ (17 propagačných videospotov; scenár a réžia)
1995 GENUS: Josef Švejcer (televízne video, dokument z cyklu „GENUS“; námet, scenár a réžia)
1995 „Kdybych byl infikován virem HIV“ – 1. časť (10 propagačných videospotov; scenár a réžia)
1996 „Kdybych byl infikován virem HIV“ – 2. časť (10 propagačných videospotov; scenár a réžia)
1998 Česká soda(celovečerný film pre kiná, výber epizód, príspevkov od rôznych autorov a režisérov; spolupráca na námete a scenári; réžia zostrihu)
1999 Cestománie: Dominikánska republika: V útrobách ostrova (televízne video, dokument z cyklu „CESTOMÁNIE“; námet, scenár a réžia)
1999 Cestománie: Srí Lanka: Ráj v pekle (televízne video, dokument z cyklu „CESTOMÁNIE“; námet, scenár a réžia)
1999 Cestománie: Mauritius - Réunion: Perly Indického oceánu (televízne video, dokument z cyklu „CESTOMÁNIE“; námet, scenár a réžia)
1999 Vysílá československá televize, resp. Vysiela Československá televízia (komponovaný 24-hodinový archívny program v ČR a SR; námet, scenár a réžia dokrútok + zostrihu)
2000 Četnícke humoresky - Čest rodu /TV - len ako herec/
2001 Cestománie: Seychely a Maledivy: Dva ráje – časť Seychely (televízne video, dokument z cyklu „CESTOMÁNIE“; námet, scenár a réžia)

Autor a vedúci projektov pre Českú televíziu:

OKO (pohľad na súčasnosť)
GEN (galérie elity národa - podtitul 100 Čechů dneška)
GENUS (99 českých životov)
V.I.P. - VLIVNÍ LIDÉ
OKNO K SOUSEDŮM
SLOVENSKÉ OKNO
JAK SE ŽIJE...
CESTOMÁNIE
ZPOVĚĎ
12 ODVÁŽNÝCH
hraný satirický televízny program ČESKÁ SODA (1993 - 1997) a desiatky samostatných dokumentov

CELOVEČERNÝ FILM:

2004 Česká komedie - Scenár vyvolal veľký záujem a začalo sa rysovať, že nebude ťažké financovať jeho realizáciu. Žiaľ, pre veľké zaneprázdnenie inými projektmi (Febio, Febiofest, Televize Febio) a nečakanou výzvou, završujúcou jeho porevolučné snaženie – založenie vlastnej televíznej stanice, bol termín jeho realizácie niekoľkokrát odsunutý, a dosiaľ ostal otázny.

2006 DVD s krátkymi filmami Fera Feniča z obdobia rokov 1975 – 1989. Nosič vznikol v spolupráci so Slovenským filmovým ústavom. Nachádza sa na ňom sedem filmov (Labutia púť, Ako sa pán Kráľovič stal Kráľom, Diadém, Tam a späť, Tak som prešla veľký svet, Batromijov dom, Vlak do dospelosti) a jeden bonus. Filmy dokumentujú jeho životnú i filmársku cestu. Od prvého okúzlenia silou reality, cez hľadanie nových vyjadrovacích prostriedkov, prihláseniu sa k inšpiratívnej vlne 60-tych rokov minulého storočia, ktorá v období jeho nakrúcania bola zatratená, až po kriticko-ironický pohľad na socialistickú realitu, ktorý prirodzene viedol k trezorovaniu tohto filmu. Ďalšie dva dokumenty predstavujú obdobie, v ktorom mal zakázané venovať sa spoločenským témam a boli mu povolené iba „odťažité“ a „pozitívne“ látky - snaha, ako sa pokúsiť dôstojne a bez zásadného popretia seba samého s takýmito obmedzeniami sa vysporiadať a vyhnúť propagande.
Bonusový dokument reprezentuje začiatok jeho nového života a novej umeleckej i pracovnej cesty, jeho definitívnu dospelosť. Je to zároveň aj prvý dokument, ktorý nakrútil na video.

Iné formy umeleckej spolupráce:

1966 - 1969 Študák (vydavateľ a šéfredaktor; študentský mesačník prešovských stredných škôl - najväčší stredoškolský časopis v tom období na Slovensku)
1976 - 1977 O Krakonošův pohár (jeden z troch moderátorov programu Českej televízie; súťažný vzdelávací program pre stredoškolskú a učňovskú mládež)
1979 - 1986 Nerealizované scénáře
(spoluautor prvých verzií 2 scénárov, ktoré potom realizoval iný tvorca a autor pôvodnej slovenskej nerealizovanej verzie scénára Džusový román)
1985 Kolárovo (spoluautor scenára; filmový spravodajský týždenník)
1989 Magazín o filmu: Dokument o Zvláštních bytostech
(filmový týždenník Olgy Sommerovej a Jana Špátu o natáčaní filmu F. Feniča)
1990 Nešťastně šťastná Hana Hegerová (televízny hudobný film; spoluautor námetu a scenára)
1990 - 1994 pedagogické vedenie réžie študentských filmov poslucháčov FAMU (Katedra dokumentárnej tvorby, 35 mm, 16mm, video, študenti-režiséri: Mira Erdevički, Rodrigo Morales, Dagmar Smržová, Petr Václav, Kamila Vondrová)

Resumé doterajšej tvorby:

4 hrané filmy (3 x 35 mm, 1 x 16 mm - pre STV)
2 stredometrážne hrané filmy (35 mm)
27 dokumentárnych filmov (9 x 35 mm , 3 x 16mm, 15 x video)
1 strihový film (započítany v hraných) z príspevkov iných autorov (35 mm)
1 24-hodinový nonstop TV program
4 propagačné (humanitárne) spoty (1 x 35 mm, 3 x video)
2 spoluscénarista dokumentárnych filmov iných autorov
3 spoluscénárista hraných filmov (Zvláštní bytosti, Brehy nehy, Dedinský sen)
35 výhradne autorských prác (autor námetu a scenára)

bibliografia

(výber niektorých textov publikovaných v Českej a Slovenskej republike)
Jarošová, Renata: Zvláštní bytost Fero Fenič - Scéna, 30. 5. 1990, č. 11, str. 4.
Hejčová, Helena: Oko Fera Feniče - Kino, 24. 4. 1992, č. 9, str. 13.
Štrobová, Alena: Zvláštní bytost Fero Fenič - Týdeník Televize, 18. 5. 1992, č. 21, str. 4.
Pšenicová, Zuzana: Dvě síťovky Fera Feniče - Blesk magazín, 3. 4. 1993, č. 17, str. 4-5.
Hušek, Petr: Fero Fenič se nemodlí k penězům. - Kino, 2/1993, str. 26 (rozhovor).
Zaoralová, Eva: Z rozjetého vlaku se nedá vystoupit. Febio a Fero Fenič.- Film a doba, 2/1993, str. 68-71 (rozhovor).
Fenič, Fero - Zvarík, Emil: Dve kávy s FEBIOM a ... Ferom Feničom. - Film Fan, 3/1993, str. 34-36 (rozhovor).
Feničův Miš-maš - Kinorevue 1993/3 str. 4-5.
Peňás, Jiří: Jak Fero Fenič zviditelňuje národ.- Lidové noviny, 1. 4. 1993. Příl. LN Před nedělí, str. 6 (rozhovor).
Horáček, Michal: Vážený pan Fero Fenič - Mladý svět, č. 20/1993.
Boldišová, Emília: Ja nič, ty nič: Fenič - Republika, 19. 8. 1993.
Herbrychová, Helena: Hromy, blesky Febia - Večerník Praha, 17. 6. 1994, č. 111, str. 7-8.
Hofmanová, Libuše: Fero Fenič: Dobrá myšlenka najde mecenáše.- Kino revue, 4/1995, str. 18 (rozhovor).
Procházková, Květa: Filmař Fero Fenič - Rovnost, magazín, 21. 7. 1995, č. 168, str. 1 (rozhovor).
Volf, Petr: Fero, vyprávěč příběhů - Reflex, 8. 9. 1995, č. 38, str. 18-21 (rozhovor).
Nešlehová, Kateřina: Fero Fenič nejdřív přivede na obrazovky... - Telegraf, 14. 2. 1996, č. 38, str. 10 (rozhovor).
Vodičková, Jarmila: Fenič se vrací - Blesk magazín, 20. 9. 1996, č. 38, str. 12-13 (rozhovor).
Šerberová, Alžběta: Fero Fenič a Febio - Ahoj na sobotu, 5.10. 1996, č. 40, str. 6-7 (rozhovor).
Rubešová, Marie: Účtování Fera Feniče - Slovo, magazín, 17. 5. 1997, č. 20, str. 8-9 (rozhovor).
Borovičková, Alena: Václavák Feniča pozná - Nedeľná Pravda, 13. 2. 1998, č. 7, str. 18-19.
Říhová, Klára: A jak se žije Fero Feničovi - Květy, 9. 3. 1998, č. 10, str. 22 – 23.
Pět minut s Ferem Feničem - Mladý svět č. 7/2000.
Bensch, Stanislav: "Dokument je běh na krátkou trať, tvrdí Fero Fenič" - Tv magazín, č. 41/2003, str. 44 (rozhovor).
Chuchma, Josef: "Ten, který vymyslel GEN: Fero Fenič", MF DNES, 17. 12. 2003, str. B4.

články linky
  Febiofest 13. raz na Slovensku
  Krst DVD Fera Feniča

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: Slovenský filmový ústav; www.film.sk; www.febio.cz , www.ferofenic.cz; spracovala Viola Tóthová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 15.11.2018

  Narodeniny/výročie  
  15.11.  Jaroslava Blažková
  15.11.  Ľubica Rošková
  15.11.  Anton Šmotlák
  16.11.  Kamila Magálová
  16.11.  Drahoslav Pavel Machala
  16.11.  Karol Kuzmány
  16.11.  László Sólymos
  17.11.  Brigita Schmögnerová
  17.11.  Tibor Bastrnák
  17.11.  Karol Pieta
  17.11.  Martin Jakubec

  Dnes má meniny
  Leopold

  Zajtra má meniny
  Agnesa



    za november 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS