o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Leopold Haverl / divadlo, film, TV

Leopold Haverl

Leopold Haverl
herec

* 16.02.1936 Bratislava
vzdelanie

1954 ODK pri Štátnom konzervatóriu v Bratislave

životopis

Pôsobenie
1954 - 60 Dedinské divadlo
1960 - 65 KD Trnava
1965 - 68 Divadlo poézie
od 1968 Činohra SND

Ocenenia
1977 Cena A. Bagara
1980 Zaslúžilý umelec
1984 Zlatý krokodíl
1987 Laureát štátnej ceny Klementa Gottwalda
2001 Krištáľová ruža (Poděbrady, ČR) za celoživotný umelecký prínos v prednese poézie a prózy
2006 Pribinov kríž I. triedy
2006 Mimoriadna cena Krištáľové krídlo za celoživotné dielo
2006 Cena Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo

tvorba

Postavy stvárnené v Činohre SND
1967 - 1968 B. Brecht: Kaukazský kriedový kruh (Simon Chachava a.h.)
1969 - 1970 I. Madách: Tragédia človeka (Adam)
1970 - 1971 F. M. Dostojevskij: Zločin a trest (Raskoľnikov), W. Shakespeare: Komédia omylov (Dromio Efezský)
1971 - 1972 F. Crommelynck: Rozkošný paroháč (Pétrus)
1974 - 1975 E. Bryll-K. Gärtnerová: Na skle maľované (Rozprávač)
1978 - 1979 R. Rose: Dvanásť nahnevaných mužov (Porotca č. 3)
1979 - 1980 J. Radičkov: Pokus o lietanie (Kantor Cyro)
1980 - 1981 F. M. Dostojevskij: Bratia Karamazovovci (Dimitrij)
1981 - 1982 E. Bryll-K. Gärtnerová: Na skle maľované (Rozprávač), N. V. Gogoľ: Revízor (Mešťanosta)
1982 - 1983 O. Zahradník: Omyl doktora Moresiniho (Alberto Moresini)
1984 - 1985 W. Shakespeare: Henrich IV. (Sir John Falstaff)
1985 - 1986 P. Preses-U. Becher: Bockerer (Karl Bockerer)
1990 - 1991 A. Miller: Smrť obchodného cestujúceho (Willy Loman), E. Bryll-K. Gärtnerová: Na skle maľované (Rozprávač)
1999 - 2000 A. Miller: Cena (Gregory Solomon)
1990 - 2007 Georges Feydeau: Chrobák v hlave (Rugby)
1995 - 2007 Edmond Rostand: Cyrano z Bergeracu (Bertrandu)
1995 - 2007 Carlo Goldoni: Čertice (Vicenzo)

Hosťovanie v muzikáloch
2001 - 2004 Grék Zorba (DAB Nitra)
2006 - 2007 Hello Dolly (Horace, Divadlo Nová scéna)
2003 - 2007 Adam Šangala (bábkar, DAB Nitra)

Filmografia
1967 Dáma
1968 Niet inej cesty (hostinský)
1968 Traja svedkovia (Kamil Žiaranský)
1970 Naši pred bránami (Martin)
1971 Zaprášené histórie Ema Bohúňa – 7. Na džentrickom plese (Bohm)
1971 Hájnikova žena
1971 Hľadači svetla (Paul)
1972 Človek na moste (nemecký veliteľ)
1972 Divá kačka
1972 Mam´zelle Nitouche
1972 Ruža z Herátu
1974 Do zbrane, kuruci! (Vitál)
1974 Trasovisko
1975 Straty a nálezy
1976 Komunisté (tajomník OV KSS)
1976 Demeterovci
1977 Penelopa (Stanko)
1977 Vítězný lid (Ladislav Novomeský)
1977 Zrcadlení (Lariš)
1977 Súkromná vojna (Dr. Krivoš)
1977 Vzkriesenie Míny
1978 Buky podpolianske
1978 Gábor Vlkolinský
1978 Poéma o svedomí I-II (Ladislav Novomeský)
1979 Krásna Ľudmila
1979 Višňový sad
1979 Vojvodkyňa z Amalfi
1979 Tři od moře (kapitán)
1980 Čarovná čaša
1980 Demokrati (Tolkoš)
1980 Na skle maľované
1980 Podobizeň prvej lásky
1981 Noční jazdci (Babušek)
1981 Plavčík a Vratko (mlynár)
1982 Život bez konca
1982 Zločin a pokánie
1983 Putování Jana Amose (Rembrandt)
1983 Zakýlska Veronka
1984 Berdiho koberec
1984 Loktibrada
1984 Profesor na bielom koni
1985 Mlynárka z Arcosu
1986 Kohút nezaspieva (Samko Uhrík)
1986 Polepetko
1986 Posledná zastávka
1986 Rodina Tjaeldovcov
1987 Narozeniny režiséra Z. K.
1987 Neďaleko do neba (farár)
1988 Letiace tiene
1988 Mikola a Mikolko
1988 Prípad poručíka Seeborna
1988 Zlaté vajíčko
1989 Barón
1990 Rozprávka o tichej krajine
1990 V rannej hmle (major Fridrich)
1991 Alizuna
1991 Ružová Anička
1992 Výstrel na Bonaparta
1993 Pod vládou ženy a aj na svitaní
1993 Pustatina lásky
1994 Maťo Palica
1994 Zo života dona Juana
1996 Zlodejka
2000 Ako divé husi
2000 Douhová panna
2005 Rodinné tajomstvá
2005 Adam Šangala
2005 Výberová

Dabing
1966 Panna zázračnica (Gallo)
1971 Slávny pes (von Milch)
1971 Zlozor (vladyka)
1972 Ľalie poľné (Hejgeš)
1976 Sebechlebskí hudci (Dóci)
1979 Hordubal (Hordubal)
1982 Tušenie (major)
1984 Kráľ Drozdia brada (kráľ)
1984 Falošný princ (sultán)
1987 O živej vode (kráľ)
1991 Rošáda (Melkovič)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.snd.sk, www.csfd.cz, www.cfn.cz, www.dab.sk, spracovala: Mária Deličová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 25.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú
  27.05.  Ladislav Chudík
  27.05.  Imrich Barák
  27.05.  Ružena Egyedová - Baráneková
  27.05.  Ján Siváček
  27.05.  František V. Podolay

  Dnes má meniny
  Urban

  Zajtra má meniny
  Dušan



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS