o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Dušan Martinček / hudba

prof. Dušan Martinček
skladateľ

* 19.06.1936 Prešov
30.08.2006 Bratislava
vzdelanie

1956 Konzervatórium v Bratislave (hra na klavíri )
1956 – 1961 VŠMU v Bratislave

životopis

Hudobný skladateľ Dušan Martinček sa narodil v roku1936 v Prešove. Absolvoval bratislavské konzervatórium. Hru na klavír študoval u Anny Kafendovej a paralelne dostával súkromné konzultácie hudobnej teórie a kompozície od Alexandra Albrechta, Jána Cikkera a Jána Zimmera. V rokoch 1956 - 1961 študoval hru na klavír v triede Rudolfa Macudzińskeho a kompozíciu u Jána Cikkera.
V roku 1961 sa stal asistentom pre odbor hudobnej teórie na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1973 - 1986 bol docentom na Katedre hudobnej teórie VŠMU a od roku 1986 pôsobil na katedre kompozície ako univerzitný profesor. Zároveň sa venoval aj vlastnej tvorbe a klavírnej praxi, vystupoval na koncertoch doma i v zahraničí.

Dušan Martinček patril k veľkým skladateľom, ktorého kompletné dielo zaradil svetoznámy švajčiarsky dirigent Dr. Paul Sacher do svojej ojedinelej hudobnej Bibliotéky v Bazileji, čím sa tvorba slovenského skladateľa dostala do kontextu hudby 20. storočia.

Prierez kariéry:

1961 - 1972 VŠMU Bratislava, asistent pre odbor hudobnej teórie, pianista
od roku 1973 pedagóg hudobnej teórie a klavírnej hry na Pedagogickej fakulte UK v Trnave1973 - 1986 VŠMU Bratislava, Katedra hudobnej teórie, docent
1973 - 1986 venoval sa aktívne i klavírnej praxi
od roku 1986 VŠMU Bratislava, katedra kompozície, univerzitný profesor
od roku 1986 skladateľ v slobodnom povolaní
1982 menovaný za profesora

Ocenenia:

1981 J. L. Bella Prize
1993 Certificate of Merit Cambridge
1993 Man of the Year, ABI, USA
1993 Honorary Appointment to the Research Board of Advisors ABI, USA
1995 International Biographical Centre Advisory Council, Cambridge
2002 Great Minds of the 21.st Century, ABI, USA
2003 Living legends, Cambridge

tvorba

Diskografia CD:

1992 Dedication - The Little Fooleries, OPUS

Chamber Music 1, Hudobný fond SF

1961 Dialogues in the Form of Variations for Piano and Orchestra
1961 Simple Overture for Small Orchestra
1967 1981 Osem klavírnych sonát
1982 1984 Sláčikové kvarteto
1983 1986 Animation for 35 Solo Strings
1987 1988 Continuities for Large Orchestra
1987 1997 Verso fine..?
1988 Communications for Violin and Piano
1989 1990 Interrupted Silence for Large Orchestra
1993 Coexistences for String Quintet
1992 10 Movements for Piano
1993 1994 New Nocturnes for Piano
1998 for Violin Solo

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: Hudobné centrum; F. Janícek: Who is who v Slovenskej republike, 2003, s. 329.


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 18.08.2017

  Narodeniny/výročie  
  18.08.  Ivan Lexa
  19.08.  Ferdinand Vítek
  19.08.  František Laurinec
  19.08.  Ladislav Macho
  19.08.  Štefan Tomčo
  19.08.  Pavel Baričák
  19.08.  Ľubomír Stanček
  19.08.  Vojtech Polakovic
  20.08.  Pavol Rusko
  20.08.  Pavol Hamžík
  20.08.  Július Satinský
  20.08.  Darina Gabániová
  20.08.  Ľubomír Dolgoš
  20.08.  Silvia Josifoska
  20.08.  Stanislav Chovanec
  20.08.  Ladislav Melioris
  20.08.  Ivo Heller

  Dnes má meniny
  Elena/Helena

  Zajtra má meniny
  Lýdia



    za august 2017


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS