o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Magda Paveleková / divadlo, film, TV

Magda Paveleková

Magda Paveleková
herečka

* 07.06.1931 Levice
motto

"Neviem, čím to je, no za svoju najväčšiu hereckú devízu považujem to, že si dokážem uťahovať sama zo seba..."

vzdelanie

1943 - 1947 evanjelické gymnázium, Köszeg
1953 Konzervatórium, Bratislava; klavír
Vzdelávacia jazyková škola; latinčina
2000 Pragma, Žilina; nemčina a angličtina

životopis

Herečka Magda Paveleková je rodáčkou z Levíc. Študovala na evanjelickom gymnáziu v maďarskom mestečku Köszeg neďaleko rakúskych hraníc. V roku 1953 ukončila štúdium hry na klavír na bratislavskom Konzervatóriu.
Už počas štúdia ju priťahovalo divadlo. Bola herečkou formujúceho sa divadla v Nitre, a keď maturovala, bola jeho členkou už tri roky.

Z divadla v Nitre odišla po 17 rokoch do Bratislavy, kam jej manžela preložila armáda. Pôsobila istý čas v Tatrakabarete a dlhodobo v súbore Novej scény. Z tohto divadla odišla aj do penzie.

Príjemné chvíle zažila pri účinkovaní v muzikáli Mníšky a diváci ju mohli vidieť aj v jeho pokračovaní Mníšky 2 - Milionárky. Svoj umelecký život sa pokúsila v roku 2001 opísať v knihe úvah, radostí a žiaľov nazvanej Spomienky starej herečky. Popri desiatkach postáv v divadelnom súbore sú v nej aj spomienky na prvé filmovanie a televízne inscenácie - v roku 1969 premiérované Sladké hry minulého leta, neskôr to boli aj Sokovia, Bludička, Začiatok sezóny alebo Zimkovej ... kone na betóne..

Magda Paveleková účinkovala v 12 filmoch, 205 inscenáciách a televíznych filmoch, v dabingu a predstavila sa v takmer 60 zábavných reláciách v rozhlase a v televízii.

Je potomkom slávneho uhorského rodu Koháryovcov a jej domovským sídlom je aj kaštieľ vo Svätom Antone.
Je členkou Aristokratickej asociácie Slovenska a členkou Aristokratického združenia Slovenska.

Ocenenia:

1982 Cena za herecký výkon
1982 titul Zaslúžilá umelkyňa
1996 platinová a dve zlaté platne za najväčší počet predaných nosičov Dežo neblázni, Ilona nezblázni, Gejza neblázni
2007 Kvet Tálie

Prierez kariéry:

1949 - 1965 Krajové divadlo Nitra (70 hier)
1963 účinkovanie v STV (Mosty na východ)
1956 prvá zábavná relácia v STV
1965 - 1970 členka Tatra revue (10 hier)
1967 prvá filmová úloha - Zmluva s diablom
1970 členka Novej scény v Bratislave (49 hier)
1974 spolupráca so Slovenským rozhlasom (Čo nového Bielikovci, Samoobsluha zábaby)
1995 Slovenské rádio - Minizábavník Magdy Pavelekovej
1998 relácia Bonzáčik v TV Markíza
2006 relácia Inkognito v TV JOJ

tvorba

Filmografia:

1968 Vánoce s Alžbětou (žena)
1969 Sladké hry minulého leta (žena z baru)
1973 Statky – zmätky
1974 Figliar Sťopka
1976 Stratená dolina (Driemková)
1976 Sokovia
1977 Zlatá réva (Vrúbiková)
1977 Pyrrhovo víťazstvo
1977 Bludička
1979 Mandragora
1979 Dve frašky
1979 A pobežím až na kraj sveta (Malatíncová)
1980 Toto leto doma (Dubňanská)
1982 Zločin a pokánie
1983 Chrobák v hlave
1987 Začiatok sezóny
1990 Sila lásky
1990 Keď báčik z Chochoľova umrie
1991 Variácie slávy
1994 Zlatohláska
1994 Maťo Palica
1995 ...kone na betóne
1995 Iba taká hra

Publikačná činnosť:

2001 Spomienky starej herečky
Jedna papá, druhá varí, pritom jedna druhú baví (s G. Oňovou)

články linky
  Magda Paveleková: Dnes oslavuje 80 rokov!
  Paveleková zvliekla habit, musí sa šetriť
  Magda Paveleková si dáva pauzu zo zdravotných dôvodov
  Majda Paveleková má krízu
  Paveleková: Tromfnem aj Kráľovičovú
  Magda Paveleková: Narodeninovú slivovicu nikomu nedám
  Majda Paveleková píše ďalšiu knihu

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.bleskovky.sk, www.csfd.sk, spracovala: Monika Martišková. F. Janícek: Who is who v Slovenskej republike, 2003, s. 390 - 391


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 19.08.2017

  Narodeniny/výročie  
  19.08.  Ferdinand Vítek
  19.08.  František Laurinec
  19.08.  Ladislav Macho
  19.08.  Štefan Tomčo
  19.08.  Pavel Baričák
  19.08.  Ľubomír Stanček
  19.08.  Vojtech Polakovic
  20.08.  Pavol Rusko
  20.08.  Pavol Hamžík
  20.08.  Július Satinský
  20.08.  Darina Gabániová
  20.08.  Ľubomír Dolgoš
  20.08.  Silvia Josifoska
  20.08.  Stanislav Chovanec
  20.08.  Ladislav Melioris
  20.08.  Ivo Heller
  21.08.  Ján Jasovský
  21.08.  Milan Urbáni
  21.08.  Miloslav Duchoň
  21.08.  Marián Lapšanský
  21.08.  Eduard Chmelár

  Dnes má meniny
  Lýdia

  Zajtra má meniny
  Anabela



    za august 2017


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS