o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Dušan Hanák / divadlo, film, TV

Dušan Hanák

Dušan Hanák
režisér a scenárista

* 27.04.1938 Bratislava
vzdelanie

1965 Filmová a televízna fakulta AMU, Praha

životopis

Dušan Hanák nakrútil 20 krátkych filmov, ktoré boli ocenené v Oberhausene, Montevideu, Paríži a na mnohých festivaloch.
Celovečerné filmy začal nakrúcať po sovietskej okupácii Československa, pričom viaceré boli zakázané. Napriek nežičlivosti obdobia, v ktorom tvoril, získal mnoho zahraničných ocenení. Hneď jeho prvý celovečerný hraný film 322 z roku 1969 získal cenu Grand Prix na 19. Medzinárodnom filmovom festivale v Mannheime. K ďalším oceneniam patrí Zlatý sestercius na MFF v Nyone, Grand Prix v Mníchove, Grand Prix na 2. MFF v Alés , Alcan Prize v Montreali, Cena Don Quijote, Cena Asociácie losangeleských filmových kritikov za najlepší dokumentárny film, ceny na 29. MFF autorských filmov v San Reme, Cena československej filmovej kritiky, Zvláštna cena poroty na MFF v Strassbourgu, cena Golden Spire v súťaži Golden Gate Award na 40. MFF San Francisco, Run-up Price na 6. MFF v Yamagate a ďalšie ceny a uznania.
Retrospektívy jeho filmov sa konali v San Reme, La Rochelle, Châteauroux, Paríži, Berlíne, Lipsku, Chicagu, v Múzeu moderného umenia v New Yorku a v mnohých amerických mestách a univerzitách.
K najúspešnejším filmom patria Ružové sny z roku 1976, snímka Ja milujem, ty miluješ (1980) či Tichá radosť z roku 1985. Na domácej scéne bol Dušan Hanák ocenený výročnou cenou Slovenského filmového zväzu, cenou Igric '96 za pôvodnú slovenskú audiovizuálnu tvorbu, Trilobit (1996) za film Papierové hlavy. V roku 1988 bol ocenený Cenou Paľa Bielika za réžiu diela Obrazy starého sveta. V roku 2006 získal cenu Zlatá Kamera na filmovom festivale Artfilm.
V roku 1999 vydal Dušan Hanák knižnú publikáciu vlastných záznamov a fotografií s názvom Slepec a nahá slečna.

Pôsobenie:

profesor na Filmovej a televíznej fakulte VŠMU, Bratislava

Ocenenia:

2007 Kryštáľový glóbus za mimoriadny umelecký prínos svetovej kinematografii (udelený na medzinárodnom filmovom festivale Karlovy Vary)
2006 Cena Zlatá kamera na Art filme v Trenčianskych Tepliciach
2006 Cena za celoživotné dielo Award to the Career na medzinárodnom festivale umeleckých filmov v talianskom Bergame
1997 Cena Kristián za najpozoruhodnejší audiovizuálny čin roku 1996 v oblasti dokumentárnej tvorby; Papierové hlavy; 4. Febiofest 1997
1996 Trilobit 1996; TRILOBIT – Výročné ceny českého filmového a televizního svazu – FITES 1996
1996 Igric 1996; Papierové hlavy; IGRIC – Výročné ceny SFZ, ÚSTT a Literárneho fondu SR 1996
1991 Cena za vynikajúci výkon vo filmovom umení, Denver
1991 Prémia SLF; Súkromné životy
1990 Hlavná cena - Zlatý klinec v kategórii trezorových filmov (s filmami Ja milujem, ty miluješ, Obrazy starého sveta, 322), Dni českého a slovenského filmu, Bratislava 1990
1990 Druhá osobitná cena za film Obrazy starého sveta (spolu s filmami Omša a Prišiel k nám Old Shatterhand); Obrazy starého sveta; Dni českého a slovenského filmu, Bratislava 1990
1989 Strieborný medveď za najlepšiu réžiu (Ja milujem, ty miluješ); MFF Berlín 1989
1988 Cena Paľa Bielika (cena ZSDU a SLF) za rok 1988 za réžiu (udelená v r. 1989 Obrazy starého sveta)
1978 Cena ZSDU a SLF za najlepší film roku 1978 (Ružové sny)
1969 Grand Prix; 322; 19. MFF v Mannheime

tvorba

Filmografia:

1995 Papierové hlavy, režisér, autor námetu, scenárista
1990 Súkromné životy, režisér, autor námetu, scenárista
1985 Tichá radosť, režisér, autor námetu, scenárista
1980 Ja milujem, ty miluješ, režisér, autor námetu, scenárista
1976 Ružové sny, režisér, autor námetu, scenárista
1972 Obrazy starého sveta
1969 322, režisér, autor námetu, scenárista

Knižná tvorba

1999 Slepec a nahá slečna (Záznamy a fotografie)

články linky
  Dušan Hanák získal na MFF Sofia cenu za výnimočný prínos
  Dušana Hanáka ocenili v talianskom Terste
  Hanák: Cenzori mali vždy dobrý nos na filmy
  Dušana Hanáka stále zaujímajú ľudia na okraji
  Dušan Hanák: Sú mi blízki ľudia na okraji spoločnosti
  Fotografie režiséra Dušana Hanáka putujú do Bratislavy
  Dušan Hanák: Režisér, ktorý bol zavretý v trezore

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: Slovenský filmový ústav, spracovala Viola Tóthová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 22.08.2018

  Narodeniny/výročie  
  22.08.  Emanuel Filo
  22.08.  Juraj Bartoš
  22.08.  Ida Rapaičová
  22.08.  Zuzana Šedivá
  22.08.  Ľubor Kresák
  23.08.  Ján Sládek
  23.08.  Dušan Samo Jurkovič
  23.08.  Ladislav Gerhartd
  24.08.  Ján Baláž
  24.08.  Milo Urban
  24.08.  Emília Juhásová
  24.08.  Vladimír Kašuba
  24.08.  Stanislav Háber

  Dnes má meniny
  Tichomír

  Zajtra má meniny
  Filip



    za august 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS