o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 František Dibarbora / divadlo, film, TV

František Dibarbora

František Dibarbora
herec, zaslúžilý umelec, pedagóg

* 19.11.1916 Bratislava
04.09.1987 Bratislava
vzdelanie

Vyštudoval Hudobnú a dramatickú akadémiu v Bratislave u Janka Borodáča, na ktorú ho prijali v roku 1934. Svoju kariéru v SND začal účinkovaním v hre Národný poslanec (1938).

životopis

František Dibarbora sa pre kariéru herca rozhodol v roku 1934, keď ho prijali na Hudobnú a dramatickú akadémiu. Predtým sa venoval športu, ako futbalový dorastenec hrával v bratislavskom ŠK.
Jeho život bol však spojený najmä s činohrou. Počas študentských čias na Hudobnej a dramatickej akadémii v Bratislave sa venoval réžii programov v kaviarni Múzeumka.
Na javisku stvárnil vyše 210 divadelných postáv, komediálnych aj tragických. Väčšinou sa dostával k epizódnym, no ku každej role pristupoval profesionálne, rád bavil kolegov i publikum. Bol obľúbeným estrádnym umelcom. Uplatnil sa aj v televízii a v rozhlase. Pôsobil tiež ako pedagóg VŠMU. Zomrel pri tragickej automobilovej nehode.

Najvýznamnejšie inscenácie:
Bratia Karamazovci, Revízor, Jožko Púčik a jeho kariéra, Inkognito, Veselé panie z Windsoru, Kým kohút nezaspieva.

Divadelné pôsobenie
1938-1982: Činohra SND (s výnimkou rokov 1940-42, kedy pôsobil v Opere SND a rokov 1946-52, kedy pôsobil na Novej Scéne)

Ocenenia
1949 – Národná filmová cena za herecký výkon v diele Vlčie diery
1986 – titul zaslúžilý umelec


tvorba

Herecká filmografia
1938: Neporažená armáda (Milan Jurčík)
1947: Uloupená hranice, Varúj...! (baník emigrant)
1948: Znamení kotvy (colný úradník), Bílá tma (stratég), Vlčie diery (Herrmann Thiele)
1949: Čertova stena
1950: Katka (Dodo Kupčík), Priehrada (Fero)
1952: Dovolená s Andělem (Štefan Pálka), Lazy sa pohli (Kmoško), Mladé srdcia (agent)
1953: V piatok trinásteho (Fero)
1955: Štvorylka (dr. Branecký)
1956: Previerka lásky (majster)
1957: Posledná bosorka (rektor Melchioris), Zemianska česť (Daniel)
1958: Šťastie príde v nedeľu (konferenciér)
1959: Muž, ktorý sa nevrátil (Piaček), Pán a hvezdár (maliar Mazando)
1960: Skalní v ofsajde (Sekáč)
1961: Predjarie (náčelník väzenia), Zbabelec (Varga)
1962: Výlet po Dunaji (Domasta), Jánošík I-II (sudca Očkayi)
1963: Ivanov (Kosych)
1964: Archimedov zákon (Slávik), Sám vojak v poli (Bertgold)
1965: Odhalenie Alžbety Báthoryčky (Gibala), Smrť prichádza v daždi (dr. Kostolníček), Oko za oko
1966: Majster kat (Tuli-bej), Canarisova krvavá hviezda
1967: Zmluva s diablom (Boroš)
1968: Niet inej cesty (Ostrolúcky), Šíleně smutná princezna (kat), Traja svedkovia (Izák)
1969: Príbehy z lepšej spoločnosti, Portrét Doryana Graya, Slnečný kúpeľ
1970: Pán si neželal nič (hosť z izby č. 23), A. C. Dupin zasahuje
1971: Páni sa zabávajú (Kisbárnaky), Zaprášené histórie - 3. Štatárium, Zaprášené histórie - 6. Snúbenica (Ferenczi), Sedem múdrych majstrov
1972: Kým kohút nezaspieva
1974: Trofej neznámeho strelca (nemecký generál)
1975: Horúčka (tlmočník), Šepkajúci fantom (holič), Schody z mramoru, Zlaté jabĺčko
1976: Pozor, ide Jozefína ... (Tomáš Adam), “Americká tragédia”, Slnko vychádza nad Prašivou
1977: Louis Pasteur, Útek zo zlatej krajiny, Amok, Vzkriesenie Míny
1978: V znamení Merkúra
1979: Smrť šitá na mieru (dr. Kuchár)
1981: Stratená melódia, Mesiac na dedine
1982: Život bez konca
1984: Juchanov klát, Osudná cesta
1985: Albert (Maslovski), Piesočná potvorka, Medulienka
1986: Safari, Frankensteinova teta, Tiene v raji
1987: Pehavý Max a strašidlá, Vojna volov, Dalajláma

Spev
1938: Neporažená armáda
1952: Dovolená s Andělem (Vyznání)

články linky
  František Dibarbora bol obyčajný človek, mal talianskeho deda

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: Slovenská filmová databáza (www.sfd.sfu.sk), České filmové nebe (www.cfn.cz), Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 21.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  21.05.  Ladislav Šándor
  21.05.  Ivan Bella
  21.05.  Gustáv Mallý
  21.05.  Václav Pankovčin
  22.05.  Jana Laššáková
  22.05.  Tomáš Janovic
  22.05.  Slavko Pavlenko
  23.05.  Miroslav Vilkovský
  23.05.  Daniel Michaelli
  23.05.  Ján Patarák
  23.05.  Vladimír Durdík ml.

  Dnes má meniny
  Zina

  Zajtra má meniny
  Júlia/Juliana



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS