o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Mikuláš Huba / divadlo, film, TV

Mikuláš Huba

Mikuláš Huba
herec, recitátor, pedagóg, národný umelec, otec herca Martina Hubu

* 19.10.1919 Spišská Nová Ves
12.10.1986 Bratislava
životopis

Počas štúdia na gymnáziu bol členom ochotníckeho súboru Hviezdoslav. Po maturite odišiel študovať do Bratislavy právo a filozofiu, ale napokon sa rozhodol pre Hudobnú a dramatickú akadémiu, ktorú absolvoval v roku 1940 u profesora Janka Borodáča. Už ako poslucháč akadémie sa stal členom Činohry SND, bol jedným z jej najobsadzovanejších hercov. Preslávil sa ako predstaviteľ veľkých romantických postáv (Hernani, Danton, Viliam Tell), zo slovenského repertoáru stvárnil napríklad Jánošíka. Svojim zamatovo sfarbeným hlasom vynikal tiež ako recitátor (Kostrova Ave Eva). Účinkoval v rozhlase a mnohých televíznych filmoch a seriáloch. Od roku 1951 pôsobil ako pedagóg (neskôr docent) VŠMU v Bratislave.

Pôsobenie
1938-1986 herec Činohry SND
1951 pedagóg VŠMU (1962: docent)
1951-1953, 1961-1963, 1972-1976 umelecký šéf Činohry SND

Ocenenia
1966 titul zaslúžilý umelec
1973 titul národný umelec

tvorba

Filmografia
1947: Varúj...! (ing. Gregor)
1948: Vlčie diery (Matúš Svrčina)
1949: Priehrada (Inžinier Hájnik)
1951: Boj sa skončí zajtra (Tokár, umelecká spolupráca na scenári), Akce B (major SNB)
1952: Mladé srdcia (Grešo)
1953: Únos (čs. delegát v OSN)
1957: Posledná bosorka (Peter)
1959: Letišté nepříjimá (Lipták)
1960: Na pochode sa vždy nespieva (inžinier Barič)
1965: Smrť prichádza v daždi (Holeš), Sám vojak v poli
1966: Siedmy kontinent (generál), Živý bič
1967: Vreckári (plukovník)
1972: Zajtra bude neskoro (Lányi)
1973: Skrytý prameň (Orphanides)
1975: Horúčka (Buchala), Šepkajúci fantóm (dr. Kysela), Straty a nálezy
1976: Vojaci slobody (gen. Sázavský), Americká tragédia
1977: Advokátka (primár)
1978: Poéma o svedomí I, II. (gen. Golian)
1979: Na vysokej skale: Múdry blázon
1981: Člny proti prúdu (muž v smokingu), Macbeth, Prípad Evy Burdovej
1983: Heloisa a Abelard, Putování Jana Amose (Oxenstijerna), Rodinná anamnéza
1984: Povstalecká história

články linky
  Huba: O kandidatúre na ZOH nemôže rozhodnúť jeden človek zo dňa na deň

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.csfd.cz, Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 24.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú

  Dnes má meniny
  Ela

  Zajtra má meniny
  Urban



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS