o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Martin Slivka / divadlo, film, TV

prof. Martin Slivka PhDr., CSc.
filmár, režisér, scenárista, dokumentarista

* 1929 Spišský Štiavnik
2002 Bratislava
vzdelanie

1955: Filmová akadémia múzických umení v Prahe, odbor dokumentárny film u prof. Karola Plicku
1963: Filozofická fakulta Karlovej univerzity, odbor etnografia a folkloristika

životopis

Pôsobenie

od 1955: dramaturg, scenárista, dokumentarista v Slovenskej filmovej tvorbe
od 1967: režisér Štúdia krátkych filmov v Bratislave
od 1977: pedagóg na VŠMU v Bratislave, odbor dokumentaristika (1990: dekan Filmovej a televíznej fakulty).

Bol spoluzakladateľom filmového festivalu Etnofilm vo Valašskom múzeu v prírode v Rožnově p. R. a neskôr Etnofilmu Čadca pri Kysuckom múzeu (od 1980), na ktorom získal štyrikrát Hlavnú cenu.
Napísal niekoľko štúdií a statí do zborníkov a katalógov prevažne k festivalom s národopisnou a etnografickou tematikou. Viac ako 40 rokov sa zaoberal problematikou slovenského ľudového divadla a svoje poznatky z tejto oblasti zhrnul v diele Slovenské ľudové divadlo. Je tiež autorom vysokoškolskej učebnice o ľudovom divadle.

Martin Slivka sa zaraďuje medzi jednu z najvýznamnejších osobností slovenskej kultúry a umenia vôbec. Autorsky sa podpísal pod vyše 140 filmov - bol autorom námetov aj scenárov, režisérom. Stal sa priekopníkom tzv. etnografickej línie slovenského dokumentarizmu, vo svojej práci sa venoval aj výskumu slovenského ľudového divadla a folklóru. Zomrel po dlhej a ťažkej chorobe, posledný projekt Francúzski partizáni zostal nedokončený.
Za svoju tvorbu Martin Slivka získal vyše 40 významných ocenení na zahraničných festivaloch.

Významné ocenenia

1964: Zlatý drak na krakovskom MFF za film Voda a práca (1963)
1995: film Odchádza človek (1968) zaradilo UNESCO do svetového kultúrneho dedičstva, tento film je zaradený aj do Zlatého fondu slovenskej kinematografie medzi 25 najvýznamnejších diel slovenskej kinematografie. Film získal významné ocenenia na festivale vo švajčiarskom Nyone, Arsfilm Kroměříž, Academiafilm Olomouc a na prehliadke Dni krátkeho filmu v Karlových Varoch.
1966, 1968, 1995: cena IGRIC
Cena slovenskej filmovej kritiky 2002 za kritickú a publicistickú činnosť (udeľuje Klub filmových novinárov SSN)

Ďalšie ocenené filmy

Za tajomstvom mohýl (1964)
Ikony (1966)
Metamorfózy vlákna (1968)
Odosobnení (1968)
Posledná večera (1968)
Hra o svätej Dorote (1969)
Národný umelec prof. Karol Plicka (1972)
Ľudovít Fulla (1972)
Ľudová kultúra na Slovensku 1.-13. (1972-1974) – pre STV
Obradové divadlo (1974)
Slovenská filharmónia (1974)
Telgárt-Švermov (1975)
Roľnícka práca včera a dnes (1975)
Kresané do dreva (1976)
Mária Medvecká (1977)
Medovnikár (1980, 1984)
Pavol Socháň (1987)
Deti vetra 1.-13. (1990)
Páter Juraj Vojenčiak (1993)
Karol Sidor (1997)

tvorba

Spočiatku vzbudili veľkú pozornosť jeho filmy o hmotnej kultúre Voda a práca, Roľnícka práca včera a dnes, Metamorfóza vlákna a Kresané z dreva. S témou kandidátskej práce Slovesná, herecká a scénická zložka slovenského ľudového divadla súvisí veľká skupina filmov o obyčajoch od vianočných (Z ďaleka ideme, novinu nesieme; Šťastia zdravia vinšujeme, Koledníci idú) po fašiangové a iné (Fašiangy, Masky; Hra o svätej Dorote). Za najemotívnejšie dielo možno považovať film Odchádza člověk, dokument o pohrebnom obrade v bulharskej horskej dedine. Zverejnenie filmu vyvolalo odpor vtedajšieho bulharského režimu a neskôr prineslo autorovi svetové ocenenia. V rokoch 1989-91 vznikol unikátny 13-dielny cyklus Deti vetra o výrazných rysoch kultúry Rómov v jednotlivých európskych štátoch.

Filmografia

1963: Voda a práce (scenár, réžia)
1967: Drak sa vracia (pomocná réžia)
1968: Odchází člověk (scenár, réžia)
1970: Národní umělec Karol Plicka (scenár, réžia), Na počiatku bola pieseň (réžia)
1972: Ľudovít Fulla (scenár, réžia)
1979: A poběžím až na kraj světa (herec – Jožo Klokan)

Knižná tvorba

1982: Karol Plicka vo filmovej faktografii
1982: Karol Plicka - Básnik obrazu (2. prepracované a doplnené vydanie vyšlo v r. 1999 k storočnici narodenia Karola Plicku)
1982: Slovenský národopisný film
1985: Pavol Socháň
1989: Maska v ľudovom divadle
2002: Slovenské ľudové divadlo

články linky
  Na Febiofeste mala premiéru filmová pocta Martinovi Slivkovi

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.czsk.net, www.vmp.cz, spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 24.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú

  Dnes má meniny
  Ela

  Zajtra má meniny
  Urban



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS