o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Viliam Záborský / divadlo, film, TV / iné

Viliam Záborský

Viliam Záborský
herec, pedagóg, recitátor, národný umelec

* 09.10.1920 Vráble
05.02.1982 Praha
vzdelanie

Gymnázium v Bratislave
FF Univerzita Komenského v Bratislave
Hudobná a dramatická akadémia v Bratislave

životopis

Viliam Záborský sa výrazným spôsobom podieľal na vytváraní profilu prvej slovenskej divadelnej scény. Bol vynikajúcim recitátorom, jedným zo zakladateľov recitačného umenia u nás. Recitoval na mnohých festivaloch (Hviezdoslavov Kubín, Neumannove Poděbrady), v rozhlase i televízii. Účinkoval vo viacerých televíznych inscenáciách.
Začiatkom 50. rokov začal organizovať tzv. literárne večery, kde spolu s ďalšími hercami recitoval básne Chalupku, Botta, Kráľa, Sládkoviča i Hviezdoslava. Postupne sa tu formovala recitačná škola, do ktorej sa zapájali mnohí pedagógovia. Ich spoločné úsilie vyvrcholilo vyhlásením celoslovenskej súťaže v umeleckom prednese a výraznom čítaní, ktorú pomenovali Hviezdoslavov Kubín.

Pôsobenie:

od roku 1940 Činohra SND
1944 - 1950 pedagóg na bratislavskom konzervatóriu
od roku 1950 pedagóg na VŠMU v Bratislave
1952 - 1953 VŠMU, vedúci katedry herectva
1963 titul docent
1969 titul profesor
1966 - 1972 dekan Činohernej a bábkarskej fakulty VŠMU

Ocenenia:

1966 zaslúžilý umelec
1973 národný umelec

tvorba

Filmografia:

1948 Bílá tma (pedant), Vlčie diery (partizán Francois)
1949 Katka (referent Jožko)
1950 Priehrada (farár)
1952 Mladé srdcia (inžinier Barčík)
1953 Pole neorané (Magát)
1955 Štvorylka (Lálik), Žena z vrchov (Ondrej Kedro)
1956 Čisté ruky (Molčan)
1957 Posledná bosorka (richtár), Štyridsaťštyri (Jančiarik)
1959 Muž, ktorý sa nevrátil (Malatinský), Dom na rázcestí (Karol Kortan)
1960 Prerušená pieseň (nemecký major)
1962 - 1963 Jánošík I. - II. (dráb Zubor)
1963 Ivanov (Borkin)
1965 Smrť prichádza v daždi (Fojtík)
1967 Rok na dedine (M. Chvojka)
1977 Bludička (staviteľ Zumbach), Advokátka (doktor Grznár)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.zask.sk; foto: www.swaton.sk. Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 22.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  22.05.  Jana Laššáková
  22.05.  Tomáš Janovic
  22.05.  Slavko Pavlenko
  23.05.  Miroslav Vilkovský
  23.05.  Daniel Michaelli
  23.05.  Ján Patarák
  23.05.  Vladimír Durdík ml.
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil

  Dnes má meniny
  Júlia/Juliana

  Zajtra má meniny
  Želmíra



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS