o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Ján Siváček / hudba

Ján Siváček

Ján Siváček
jazzový hudobník (tenorsaxofón, dirigent, kompozícia, aranžovanie), pedagóg, publicista, organizátor hudobného života

* 27.05.1928 Myjava
16.12.1987 Bratislava
vzdelanie

1946 - 1951 Právnická fakulta UK v Bratislave
1959 - 1965 externé štúdium kompozície na VŠMU (A. Moyzes)

životopis

Pôsobenie:

1953 - 1956 vedúci oddelenia zábavnej hudby na Hudobnej artistickej ústredni v Bratislave
1964 - 1969 tajomník Komisie pre malé hudobné formy Zväzu slovenských skladateľov
1966 - 1970 spoluzakladateľ festivalu Bratislavská lýra a jeho riaditeľ
1968 - 1970 viceprezident FIDOF
1971 - 1972 zástupca riaditeľa vydavateľstva Opus
1983 - 1987 prednášal históriu jazzu, rocku a populárnej hudby na Katedre Hudobnej skladby a dirigovania na VŠMU v Bratislave, od r. 1984 na Divadelnej fakulte VŠMU, 1985 - 1987 prednáša na Katedre Hudobnej vedy FFUK v Bratislave

Hudobný vývoj:

1951 - 1952 člen Kolektív 51 (leader S. Pohanka)
1952 - 1956 leader Kolektív 51, rozšíril ho na big band a premenoval na orchester J. Siváčka, účinkovali pravidelne v pondelok v kaviarni Reduta
1967 vyšla jeho knižná monografia Kompozičná práca aranžéra modernej tanečnej hudby, ďalej napísal teoretické práce Populárna hudba, jej minulosť a prítomnosť.
1983 vydal Príručku teoretickej prípravy hudobníkov z povolania. Je autorom viacerých článkov, ktoré publikoval v odborných časopisoch.

Orchester Jána Siváčka mal v 50. rokoch priekopnícky význam pri presadzovaní swingového modelu na Slovensku. Doba a ani podmienky neboli dostatočne zrelé pre jeho ďalšie rozvíjanie a tak prešiel do oblasti vyššieho populáru, kde písal skladby pre tanečné, sláčikové a dychové orchestre. Vo svojich skladbách kladie dôraz na melódiu, harmóniu a aranžmán.
Vytvoril viacero swingových evergreenov a tanečných piesní so sprievodom orchestra, ktoré sa stali populárnymi.

Jeho piesne mali v repertoári speváci K. Duchoň, D. Grúň, K. Hála, G. Hermélyová, J. Kocianová, E. Kostolányiová, J. Kuchár, M. Laiferová, E. Máziková, E. Pilarová, H. Vondráčková, Z. Lonská, J. Salacová, M. Oláryová.

tvorba

Dielo:

Piesne:
Pieseň o šťastných dňoch
Pozdrav z plesu
Tvoje oči vravia
Večer po práci
Je máj
Vlčí mak
Jazmíny
Ako mám žiť bez teba
Letné noci
Kľúč pod prahom
Harlekýn
Jednu lásku mám
Cesta klenbou líp
Reťaz
Aladinova lampa
Dom na predmestí
Leningradský koncert

Šansóny:
cyklus Epizódy na texty N. Tánskej, 1962
Pieseň Majstra Pavla (1. cena v súťaži Krásy Slovenska, 1969)
Orfeus a Eurydika (strieborná Bratislavská lýra 1971)
Milenci z Verony (festival v Tokiu, 1972)
Múdry pán Andersen (Olympiáda v Aténach, 1973)
Majster čas (1. cena v TV súťaži Vyberte si pesničku, 1973)
Cesta ku šťastiu pre ženský zbor, 1982
Slovensko moje, triptych pre detský zbor, 1979
Rubín pre big band, 1956
Mongolská suita, 1961
Malá tanečná suita, 1978
Suita Istropolitana, 1980
Orgovánový sad, muzikál, 1978
Ulička mladých, muzikál
Baladické rondo pre klavír a veľký orchester, 1980

Diskografia:

Ty nie si môj typ, Supraphon 1954
Jazmíny, Supraphon 1965
Na to máš čas, Supraphon 1965
Ako mám žiť bez teba, Supraphon 1966
Kľúč pod prahom, Supraphon 1967
Náruč v nádeji, Supraphon 1967
Reťaz, Supraphon 1968
Jednu lásku mám, Opus 1969

Bibliografia:

Ľubová, O.: Pieseň a nádej. In: Populár 1974/3, s. 30
Šoltýs, L.: Hudobné križovatky. In: Populár 1983/12, s. 22
Štrasser, J.: Na populárnej strune. In: Rytmus 1971/4
Wasserberger, I.: Džezové vplyvy vo swingových tanečných orchestroch. In: Populár 1981/4, s. 22
Z minilexikónu populárnej hudby. 1982/2, s. 30

Personálna bibliografia:

Kompozičná práca aranžéra v modernej tanečnej hudbe. Bratislava 1967
Populárna hudba, jej minulosť a prítomnosť (rukopis). 1967
Príručka teoretickej prípravy hudobníkov z povolania. Bratislava 1983

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: Y. Kajanová: Slovník slovenského jazzu. Národné hudobné centrum, Bratislava 1999, Hudobné centrum (www.hc.sk), Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 24.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú

  Dnes má meniny
  Ela

  Zajtra má meniny
  Urban



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS