o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Eva Rysová / divadlo, film, TV

Eva Rysová

Eva Rysová
herečka

* 16.08.1932 Hajnáčka (okr. Rimavská Sobota)
vzdelanie

1951 gymnázium, Lučenec
1955 Vysoká škola múzických umení, Bratislava

životopis

Slovenská herečka a sólistka činohry Novej scény sa narodila v Hajnáčke. Študovala na gymnáziu v Lučenci a na VŠMU v Bratislave v triede Júliusa Pántika. Okrem neho Evu Rysovú počas štúdia ovplyvnili takí pedagógovia ako Andrej Bagar, Viliam Záborský, Ladislav Chudík alebo Mikuláš Huba.
Hereckú cestu začínala ako ochotníčka, po zavŕšení štúdií nastúpila mladá herečka do Armádneho divadla SNP v Martine. Jej prvou rolou bola Hanka v karvašovom Pacientovi 113.
Na Novej Scéne vytvorila množstvo zložitých ženských postáv, recitačných vystúpení. Účinkovala v Gladkovej Večnej mladej histórii (Šura), vo Wildovom Ideálnom manželovi (Mabel), Pagnolovom Topáze (Suzy), konferovala na estrádach, pomáhala radou mladým hercom.
Eva Rysová sa predstavila aj v mnohých televíznych inscenáciách, pôsobila v Slovenskom rozhlase, venuje sa dabingu. Na VŠMU a Cirkevnom gymnáziu v Bratislave vyučuje umelecký prednes a javiskovú reč, venovala sa aj učeniu operných spevákov.
Jej obľúbenými spisovateľmi boli Čapek, Tolstoj, Hemingway. Rada má obrazy a miluje svoje mesto Bratislavu.

Prierez kariéry:

1955 - 1960 Armádne divadlo, Martin, neskôr divadlo SNP
1960 - 1965 Krajské divadlo Nitra
od roku 1966 Nová scéna, Bratislava, činohra

tvorba

Filmografia:

1968 Pomsta starej dámy alebo na každého dôjde
1969 Portrét Doriana Graya
1970 Eden a potom
1973 Prípad krásnej nerestnice (redaktorka Potocká)
1974 Rudienka
1974 Operácia Raketa
1976 Americká tragédia
1977 Vzkriesenie Míny
1979 Olejkár
1980 Toto leto doma (matka)
1980 Rozprávky 15 sestier: Lásky dar
1984 Kto chce získať princeznú
1985 Zabudnite na Mozarta (Weberová)
1988 Prípad poručíka Seeborna
1989 V meste plnom dáždnikov (Simová)
1990 Puto najsilnejšie
1990 O Zorali a dvoch bratoch
1994 O krásnej strige
1996 Suzanne (lekárka)

Dabing:

1964 Pre mňa nehrá blues (Hana)
1966 Panna zázračnica (Anabella)
1967 Tri dcéry (Klemencia)
1969 Génius (Viola Hlúchová)
1969 Vtáčkovia, siroty a blázni (Saša)
1974 Deň slnovratu (Pavlova matka)
1975 Šepkajúci fantóm (Adela)
1977 Advokátka (Gitka)
1982 Predčasné leto (dr. Takáčová)
1984 Kráľ Drozdia brada (kráľovná)
1984 Lev Tolstoj (Jerševová)

články linky
  Herečka Rysová z Búrlivého vína sa už nevie dočkať: Konečne uvidí svoju pravnučk
  Obľúbená herečka Eva Rysová: Skrýva elixír mladosti?
  Eva Rysová z Búrlivého vína: Na životnú rolu čakala 20 rokov!
  Herečka Eva Rysová: Na staré kolená ostala sama
  Eva Rysová: Nemám viac práce, ale menej vládzem
  Eva Rysová: Umenie okamihu

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.cfn.cz; www.csfd.cz; Milan Ďurbis; spracovala M. Remiašová; F. Janícek: Who is who v Slovenskej republike, 2003, s. 434


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 26.02.2018

  Narodeniny/výročie  
  26.02.  Attila Komzsík
  26.02.  Alexander Matuška
  26.02.  Jozef Adamec
  27.02.  Ľudovít Fulla
  27.02.  Oľga Keltošová
  27.02.  Samo Chalupka
  27.02.  Jozef Novák-Marcinčin
  27.02.  Juraj Palkovič
  27.02.  Peter Gregor
  27.02.  Oskár Čepan
  27.02.  Stanislav Stolárik
  27.02.  Božena Miklošovičová
  28.02.  Ján Mindár
  28.02.  Ladislav Vychodil
  28.02.  Katarína Brandoburová
  28.02.  Viliam Figuš-Bystrý
  28.02.  Július Balco
  28.02.  Ivan Thurzo
  28.02.  Ľudovít Hajduk

  Dnes má meniny
  Viktor

  Zajtra má meniny
  Alexander



    za február 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS