o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Viera Topinková / divadlo, film, TV

Viera Topinková

Viera Topinková
herečka

* 27.06.1933 Rimavská Sobota
vzdelanie

Gymnázium
1960 VŠMU Bratislava

životopis

Herečka Viera Topinková pochádza z Rimavskej Soboty. V roku 1960 absolvovala Vysokú školu múzických umení v Bratislave.
Už v rokoch 1952 - 1956 bola členkou Divadla Jonáša Záborského v Prešove, odkiaľ prešla do Činohry Slovenského národného divadla. Okrem množstva divadelných predstáv si zahrala aj vo filme.

Angažmán:

1952 - 1956 Divadlo J. Záborského Prešov
od 15. 1. 1958 Činohra SND

Ocenenia:

1999 prémia Literárneho fondu za postavu Eugénie v inscenácii S. Mrožka Tango
2003 Cena Slovenského literárneho fondu za celoživotnú tvorbu

tvorba

Najvýznamnejšie postavy v Činohre SND:

Sezóna 1961/1962: C. Goldoni: Vejár (Giannina)
Sezóna 1963/1964: S. Mrožek: Moriak (Laura)
Sezóna 1965/1966: W. Shakespeare: Sen noci svätojánskej (Puk)
Sezóna 1967/1968: L. Smoček: Bludisko (Druhá dáma), L. Smoček: Čudné popoludnie dr. Hvezdoňa Burkeho (Marína)
Sezóna 1970/1971: B. Brecht: Matka Guráž a jej deti (Katrin)
Sezóna 1972/1973: B. Vasiliev: Pokojný úsvit (Soňa Gurvičová)
Sezóna 1973/1974: I. Bukovčan: Sneh nad limbou (Jožka)
Sezóna 1978/1979: J. Kesselring: Brooklynská noc (Marta Brewsterová)
Sezóna 1979/1980: J. B. Moliére: Tartuffe (Dorina)
Sezóna 1984/1985: R. Harwood: Garderobier (Madge)
Sezóna 1987/1988: J. Osborne: Komik (Phoebe Riceová)
Sezóna 1989/1990: Ch. Hampton: Nebezpečné vzťahy (Pani de Volanges)
Sezóna 1996/1997: N. V. Gogoľ: Ženba (Arina Pantelejmonovna), S. Mrožek: Tango (Eugénia)

Herecká filmografia:

1961 My z deviatej A. (učiteľka)
1964 Pre mňa nehrá blues (Terka)
1967 Rok na dedine (nevesta)
1968 Málka (Michalčíková)
1974 Siroty
1984 O sláve a tráve (Alena)
1985 Tichá radosť (Badeková)
1989 Sýkorka (babička)
1992 Všetko, čo mám rád (matka)
1993 Na Bukvovom dvore
2000 Krajinka (Anna Kišová)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.snd.sk, www.cfn.cz, spracovala Monika Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 20.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  20.05.  Pavel Kyman
  20.05.  Alojz Přidal
  20.05.  Ján Jamnický
  20.05.  Milan Paštéka
  20.05.  Ján Korec
  20.05.  Igor Štefanov
  20.05.  Stan Mikita
  21.05.  Ladislav Šándor
  21.05.  Ivan Bella
  21.05.  Gustáv Mallý
  21.05.  Václav Pankovčin
  22.05.  Jana Laššáková
  22.05.  Tomáš Janovic
  22.05.  Slavko Pavlenko

  Dnes má meniny
  Bernard

  Zajtra má meniny
  Zina



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS