o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Ida Rapaičová / divadlo, film, TV

Ida Rapaičová

Ida Rapaičová
herečka

* 22.08.1943 Bratislava
motto

„V mojom živote prešlo všetko prirodzene - s dobrým i zlým a tak to zdá sa má byť. Ak má človek okúsiť šťastie musí poznať i jeho druhú, odvrátenú tvár a naopak."

vzdelanie

1963VŠMU v Bratislave, odbor herectvo

životopis

Angažmán
Nová scéna v Bratislave
Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene

Na javisku Novej scény v Bratislave pôsobila viac ako štvrťstoročie. Počas svojej hereckej kariéry vytvorila množstvo dramatických postáv. Divákom ostala v pamäti i vďaka úlohe v slovenskej komédii s Jozefom Krónerom Pacho, hybský zbojník. Zahrala si Mášu v Troch sestrách, Ranevskú vo Višňovom sade aj grófku vo Figarovej svadbe. Ešte počas hereckých štúdií začala účinkovať vo filme a televízii. Práve v tom čase zaujala najmä českých režisérov, ale množstvo postáv vytvorila aj v slovenských filmoch a inscenáciách.

Jej výrazný hlas režiséri zakomponovali do množstva rozhlasových hier. Práve za rozhlasovú hereckú tvorbu získala Ida Rapaičová Cenu Janka Borodáča a Krištáľovú ružu, ale aj ďalšie pocty.

Tí skôr narodení si herečku pamätajú aj z nedeľných televíznych päťminútoviek Chvíľka poézie, kde sa prezentovala ako výborná recitátorka.  

V súčasnosti pôsobí pedagogicky na Akadémii umení v Banskej Bystrici, kde učí rozhlasové herectvo a umelecký prednes. Hosťuje v Divadle Jozefa Gregora Tajovského.

tvorba

Filmografia
1967 Stud (Saša)
1968 Ta třetí (Eva)
1970 Rekviem za rytierov (Lucia)
Eden a potom... (Violetta)
1971 Hľadači svetla (Daniela)
1973 Skrytý prameň (Judita)
1974 V každém pokoji žena (Vlata)
1975 Akce v Istanbulu (Gitta)
Leto s Katkou
Pacho, hybský zbojník (Erdodyová)
1977 Ťapákovci
Zrcadlení (sekretárka)
1978 Buky podpolianske
1982 Predčasné leto (matka)
Smrť pána Golužu (Eva)
Tušenie (Verona)
1984 Atomová katedrála (Daniela)
Vzbúrené mesto
1985 Mlynárka z Arcosu
1987 Smrť s fotografiou
1991 Ružová Anička
1993 Pod vládou ženy aj na svitaní
Tanec lásky a smrti
1994 Gendúrovci
Národný hriešnik

Dabing
1970 Eden a potom... (Violeta)
1972 Tie malé výlety (Iveta)
1974 V každom počasí (Ľudka Rybanská)
1975 Tetované časom (Viera)
Šepkajúci fantóm (Betka)
1977 Advokátka (Zuzka Štrbíková)
1978 Krutá ľúbosť (Kristka)
1984 Lev Tolstoj (Šurajevová)
1985 Tichá radosť (dr. Galová)
1989 Montiho čardáš (Ikoja)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.rkhlas.sk (Ružomberský hlas), www.djg.sk (Divadlo Jozefa Gregora Tajovského), www.cfn.cz, www.csfd.cz. Spracovala Monika Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 24.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú

  Dnes má meniny
  Ela

  Zajtra má meniny
  Urban



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS