o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Ivan Rajniak / divadlo, film, TV

Ivan Rajniak

Ivan Rajniak
herec

* 10.07.1931 Hybe
23.02.1999 Bratislava
vzdelanie

VŠMU Bratislava

životopis

Rodák z Hýb, obce neďaleko Liptovského Mikuláša, sa prvýkrát predstavil pred filmovou kamerou ako jedenásťročný, keď si zahral vo filme Leto pod Kriváňom.
Svoje rozhodnutie venovať sa herectvu profesionálne potvrdil štúdiom na VŠMU, ktoré ukončil v roku 1957.
Potom jeho kroky smerovali do Štátneho divadla v Košiciach, kde stvárnil postavy Rómea či Hamleta. Na scéne však dokázal stvárniť nie len tragické postavy, ale aj komediantov.
V roku 1966 sa stal členom Slovenského národného divadla v Bratislave. V jeho repertoári sa objavili hrdinovia ako Pierre Bezuchov (Vojna a mier), Ján Plantagenet (Kráľ Ján), Veľký chán Kublaj (Miliónový Marko), Marián Belan (Sonatína pre páva), Bambásek (Stará dobrá kapela), či Hatzinger (Bockerer), ktorým svojim nezameniteľným melodickým hlasom a charakteristickými gestami vtlačil svoj „podpis“.
Ako komediant sa predstavil v postave Dandina v rovnomennej hre J.P. Moliera, v Kovačevičovom Zbernom Stredisku si zahral postavu Nebožtíka Svečku Rozmarína. Prostých robotných ľudí spätých s prírodou stvárnil v postavách Fedora (Najdúch), Baču (Krčma pod zeleným stromom) a Jána (Hriech).
V 60. a 70. rokoch sa začal Ivan Rajniak objavovať v televízii a vo filme. Spomienka na rodáka „spod Kriváňa“ sa medzi divákmi spája predovšetkým s jeho nezabudnuteľnou úlohou Valéra vo filmoch Medená veža a Orlie pierko (režiséra Martina Hollého). V jeho obľúbenej filmovej úlohe stvárnil aj časť samého seba - človeka, milujúceho prírodu, muža, ktorý zrástol s kopcami a tatranskými dolinami.
Nezabudnuteľná je aj postava kmotra Trnku v Rysavej jalovici, kde sa predstavil po boku Jozefa Kronera. Vinohradníka Olivera stvárnil v televíznom triptychu Červené víno.
Po roku 1989 sa Ivan Rajniak na divadelných doskách objavoval menej, rovnako aj na filmovom plátne, venoval sa svojej milovanej liptovskej prírode, chate a poľovníčeniu.
Dlhoročný člen Činohry SND, tvorca mnohých filmových i televíznych postáv bol známy najmä výraznými ľudskými, tragikou života poznamenanými charakterovými úlohami.
V roku 2006 mu pri príležitosti 75. výročia narodenia odhalili v rodných Hybiach pamätnú tabuľu s textom: Hora je môj svet… / V tomto dome sa narodil IVAN RAJNIAK, herec, člen SND, (1931–1999). Hybe, 10. júla 2006. Matica slovenská a vďační rodáci.

Ocenenia:
1976 titul Zaslúžilý umelec

tvorba

Filmografia:

Herec:
1984 Návrat Jána Petru (Rudo Breza)
1983 Zbohom, sladké driemoty (Holáň)
1982 Predčasné leto (dr. Valenta)
1980 Hodiny (Repčiak)
1978 Sneh pod nohami (otec Veselský)
1978 Pustý dvor (medvediar)
1978 Nie! (Kapusta)
1976 Červené víno I., II. (Oliver), Televízny triptych
1976 Do posledného dychu (Vendoš)
1976 Rozdelení (Ozerák)
1976 Komunisté (Štefan)
1975 Pacho, hybský zbojník (Gejza)
1975 Šepkajúci fantóm (npor. Mrázik)
1974 Deň, ktorý neumrie (Balog)
1974 Trofej neznámeho strelca (Štek)
1973 Putovanie do San Jaga (otec)
1973 Srdce na lane (Karol)
1972 Ďaleko je do neba (Krupa)
1972 Zajtra bude neskoro (Čaniak)
1971 Orlie pierko (Valer)
1971 Hl'adači svetla (Martin)
1970 Rysavá jalovica (kmotor Trnka), TV
1970 Medený gombík (kapitán Železnov), TV
1970 Medená veža (Valér)
1970 Strieborný Neptún (partizán), TV
1969 Od štvrtka do zmrtvýchvstania (Marek), TV
1968 Lúčka, na ktorej spáva vietor (horár), TV
1968 Málka (Michalčík), TV
1968 Niet inej cesty (Hurban)
1967 Rok na dedine (Smrčina)
1967 Tri dcéry (Demko)
1967 Sedem svedkov (3. svedok), TV
1967 Vreckári (profesor)
1967 Tango pre medveďa (šofér)
1965 Zvony pre bosých (Stašek)
1965 Úplne vyřízený chlap (Beno)
1963 Výhybka (Miko Bobula)
1962 Pokorené rieky (Ján)
1961 Most na tú stranu (Peter)

dabing:
1978 Krutá l'úbosť (Pal'o Badáň)
1966 Panna zázračnica (Havran)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 25.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko
  26.05.  Ján Svák
  26.05.  Miloš Bátovský
  26.05.  František Kardoš
  26.05.  Peter Bú
  27.05.  Ladislav Chudík
  27.05.  Imrich Barák
  27.05.  Ružena Egyedová - Baráneková
  27.05.  Ján Siváček
  27.05.  František V. Podolay

  Dnes má meniny
  Urban

  Zajtra má meniny
  Dušan



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS