o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Viliam Polónyi / divadlo, film, TV

Viliam Polónyi

Viliam Polónyi
herec

* 06.07.1928 Krupina
12.11.2012 Bratislava
vzdelanie

obchodná škola

životopis

Viliam Polónyi je slovenský herec a muzikant, rodák z Krupiny. V mladosti sa venoval viacerým aktivitám – ochotníckemu divadlu, hudbe, spevu, dokonca športu.
Po absolvovaní Obchodnej školy odišiel hrať futbal do Zlína, neskôr prestúpil do bratislavskej Káblovky.
Potom ho očarilo divadlo, ktorému sa chcel venovať na profesionálnej úrovni. Svoj prvý konkurz absolvoval v roku 1949 do novovzniknutého zvolenského Stredoslovenského divadla. Uspel a bol prijatý ako herec. Neskôr prešiel do Nitry. Vojenskú základnú službu absolvoval vo Vojenskom umeleckom súbore, kde sa zdokonaľoval ako spevák a konferansiér.
Potom jeho kroky smerovali na bratislavskú Novú Scénu, kde hral v činohre, v divadle pre deti a mládež a predstavil sa aj v operete. Na Novej Scéne odohral množstvo divadelných predstavení. Ocenením jeho hereckých kvalít bolo udelenie titulu Zaslúžilý umelec, ktoré získal za postavu Palčíka v hre Jozefa Gregora Tajovského Statky zmätky.
Viliam Polónyi pôsobil aj v Slovenskom rozhlase a v Slovenskej televízii. Vo filme debutoval v roku 1955 snímkom Štvorylka. Stvárnil veľké množstvo svojráznych postavičiek, ako aj charakterových úloh v rôznych žánroch. Úspech mu priniesla spolupráca s Andrejom Lettrichom kde vo voľnej detektívnej tetralógií stvárnil úlohu poručíka Michalka. Divákom najviac utkvel v pamäti ako výmyselnícky báťa Klimo vo filme Sebechlebskí hudci z roku 1975.
Účinkoval v takmer 100 slovenských i zahraničných filmoch. Za filmové role bol ocenený cenou IGRIS.
Majster Polónyi pôsobil aj vo funkcii riaditeľa Divadla A. Bagara v Nitre, a neskôr na tejto pozícii viedol aj Novú scénu v Bratislave.
Kvôli zdravotným ťažkostiam odišiel do predčasného dôchodku, no aj napriek tomu ostáva stále činný. V súčastnosti vykonáva funkciu v AŠK Inter Slovnaft. Zúčastnuje sa rôznych vystúpení a besied, na ktorých uplatňuje svoj nesporný herecký talent.

Ocenenia:

- titul Zaslúžilý umelec
1967 Igric za herecký výkon vo filme Tango pre medveďa
- Cena Mestskej časti Bratislava – Nové Mesto

tvorba

Filmografia:

1955 Štvorylka
1956 Čisté ruky (predseda Vaško)
1957 Štyridsaťštyri (vojak)
1958 Šťastie príde v nedeľu (dedinčan)
1960 Prerušená pieseň (Nemček)
1961 Pieseň o sivom holubovi (vojak)
1962 Výlet po Dunaji (Jonák)
1963 Tvár v okne (čašník v kaviarni)
1963 Výhybka (Hankov)
1964 Archimedov zákon (Parimucha)
1964 Prípad Barnabáš Kos (Gajdoš)
1965 Kým sa skončí táto noc (Kravárik)
1965 Námestie svätej Alžbety (veliteľ gardistov)
1965 Odhalenie Alžbety Báthoryčky (Sopúch)
1965 Smrť prichádza v daždi (por. Michalko)
1965 Šerif za mrežami (Frajer)
1966 Jeden deň pre starú paniu (detektív)
1966 Tango pre medveďa (Šupala)
1966 Vrah zo záhrobia (Michalko)
1967 Drak sa vracia (richtár)
1967 Rok na dedine (Ocieľka)
1967 Volanie démonov (por. Michalko)
1969 Génius (černokňaz)
1969 Láska neláskavá (otec)
1970 Naši pred bránami (Pichler)
1970 Pán si neželal nič (kuchár)
1970 Rekviem za rytierov (Roderik Škulibander)
1971 Páni sa zabávajú (Jakšič)
1972 Nákova alebo kladivo [Nakovalňa ili čuk], r. Christo Christov, Bulharsko-ZsSR-NDR (Hermann Göring)
1973 Hriech Kataríny Padychovej (agent)
1973 Očovské pastorále (príslušník ZNB)
1973 Prípad krásnej nerestnice (npor. Michalko)
1973 Skrytý prameň (Porazík)
1974 Deň, ktorý neumrie (Ambróz)
1974 Trofej neznámeho strelca (Štefek)
1975 Pacho, hybský zbojník (Matej)
1975 Sebechlebskí hudci (Klimo)
1975 Stretnutie (Taras Buľba)
1978 Krutá ľúbosť (Sabala)
1978 Pustý dvor (otec)
1979 A pobežím až na kraj sveta (starosta)
1979 Zlaté časy (pastier Maťo)
1980 Hodiny (hostinský)
1981 Kosenie Jastrabej lúky (Imro)
1981 Plavčík a Vratko (šašo)
1981 Vták nociar (Pľúvanec)
1983 O statečném kováři (Jakub)
1983 Sojky v hlave (Spiro)
1983 Tisícročná včela (Gersch)
1983 Třetí skoba pro Kocoura
1983 Zrelá mladosť (Rónay)
1985 Skleníková Venuša (Klenovič)
1987 Hody (Klemo)
1989 Sedím na konári a je mi dobre (Zbončák)

Dabing:

1987 Pehavý Max a strašidlá
1974 Deň slnovratu
1971 Dosť dobrí chlapi
1967 Tri dcéry
1964 Prípad pre obhajcu

články linky
  Posledné zbohom Polónyimu: Veselá pieseň aj smútok hercov!
  Posledné foto pred smrťou Polónyiho (†84): Takto ho zmenila choroba
  Zomrel známy slovenský herec Viliam Polónyi (†84)

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 29.06.2017

  Narodeniny/výročie  
  29.06.  Pavol Prokopovič
  29.06.  Peter Magvaši
  29.06.  Ľudmila Pajdušáková
  29.06.  Martin Leginus
  30.06.  Boris Filan
  30.06.  Anna Šišková
  30.06.  Ján Voderadský
  30.06.  Marián Gajdoš
  30.06.  Ivan Štrpka
  1.07.  Ivan Černaj
  1.07.  Valerián Stražovec
  1.07.  Michal Horský

  Dnes má meniny
  Peter/Pavol/Petra

  Zajtra má meniny
  Melánia



    za jún 2017


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS