o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Ivan Krajíček / hudba / divadlo, film, TV

Ivan Krajíček

Ivan Krajíček
herec, spevák, moderátor

* 24.05.1940 Žilina
05.06.1997 Bratislava
vzdelanie

1957 – 1961 VŠMU Bratislava

životopis

Ivan Krajíček bol slovenský herec, spevák, moderátor a zabávač. Narodil sa v Žiline a od piatich rokov sa z iniciatívy rodičov začal venovať hre na husliach. Od mladosti sa však venoval viacerým koníčkom. Okrem vzťahu k herectvu mal rád aj šport. Hádzal diskom, venoval sa cyklistike...
Vysokoškolské štúdium absolvoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave a po jej ukončení nastúpil v roku 1964 do činoherného súboru Novej Scény. V bratislavskom divadle pôsobil do roku 1975, z činohry neskôr prestúpil do operetného súboru ako sólista a stal sa prvou hviezdou súboru.
V operete sa Ivan Krajíček predstavil v úlohe reportéra Filipa Plafóna z diela Modrá ruža, zahral si Floriša Stacha z Hrnčiarskeho bálu, Riffa z West Side Story alebo Chlestakova z Revízora, kde stál po boku Karola Čálika. Za postavu Kornelia v muzikály Hello Dolly! dostal cenu za herecký výkon na festivale v Karlových Varoch.
Ako herec sa venoval televíznej zábave, kabaretu, divadelnej a televíznej réžii. Menšie úlohy stvárnil vo filmoch Láska neláskavá (1968), Nebeskí jazdci (1968) a Niet inej cesty (1968). Vytvoril úspešnú dvojicu s Oldom Hlaváčkom. Ich kabaretné programy najskôr bavili poslucháčov rozhlasu, ktorí si ich pamätajú najmä ako dvojicu gazdov v Hostinci pod gaštanom. Neskôr spolu prešli do televízie, kde sa bez nich nezaobišiel takmer žiadny galavečer či Silvester. Úspech žali aj s televíznou reláciou Vtipnejší vyhráva, ktorá mala základ v diváckych vtipoch.
Talentovaný umelec mal úspech aj ako režisér. Pod jeho režišérskou taktovkou vznikali diela ako hudobná komédia Ťululum, pôvodný slovenský muzikál Cyrano z predmestia a komédia Husári, v ktorej v čase „normalizácie“ vrátil na slovenskú scénu Júliusa Satinského a Milana Lasicu.
Nemenej úspešná bola aj spevácka dráha Ivana Krajíčka. Jeho pesničky ako Nebezpečná slečna, Cesta do neba, Oči čierne, Mama, Kazačok, Song o skalnom kvete, Posledný flám, Tulipán a mnohé ďalšie zľudoveli a spevák sa zaradil medzi stálice hudobnej scény.
Prvým hudobným programom, ktorý začal moderovať v televízii bola Diskotéka pre starších a pokročilých, ktorá neskôr zmenila názov a vznikla obľúbená relácia Smiem prosiť? Nezabudnuteľným hudobným programom, s ktorým prišiel Ivan Krajíček bola súťaž pesničiek Repete. Divákom prostredníctvom nej pripomenul takmer zabudnuté pesničky i spevákov. Do prvého kola Repete sa prostredníctvom korešpondenčných lístkov zapojilo 16-tisíc divákov. Po Silvestri 1993 ich počet stúpol až na 180-tisíc. Posledný diel odspieval Ivan Krajíček vo februári 1997.
Umelec s prezývkou Krajec bol celý život aktívnym komediantom vystupujúcim v divadle, rozhlase aj v televízii. Uplatnil sa i vo viacerých programoch pre deti, v dabingu, či v súťažno-zábavných programoch. Jeho schopnosti využívali aj v rozhlasových hrách.
Zomrel vo veku 57 rokov v júni 1997 po ťažkej chorobe.

tvorba

Filmografia:

1987 Neďaleko do neba (Gavlovič)
1978 Nie! (Ero)
1978 Smoliari (Remeň)
1976 Stratená dolina (Oskar)
1976 Sváko Ragan (TV film)
1971 Zaprášené histórie (TV film, 6. Snúbenica – Emil)
1970 Eden a potom... (slovenská verze, neurčená rola)
1969 Láska neláskavá (Krištof)
1969 Generácia (TV film, Augustín Šerner)
1968 Nebeští jezdci (mechanik)
1968 Niet inej cesty (revolucionář)
1965 Oko za oko (TV film, predavač v zlatníctve)
1964 Charleyho teta (TV inscenácia, Charley Wykehan)
1964 Dundo a tí druhí (TV inscenácia, Pomet)
1964 Všetko naopak (TV divadelné predstavenie, Honzík)

Dabing (hlas):

1981 Plavčík a Vratko (1. král)
1970 Eden a potom...

Spev:

1970 Písničky roku (TV)

CD:

1989 Ivan Krajíček, Oldo Hlaváček – Hostinec pod Gaštanom, Opus
2006 Ivan Krajíček – 20 naj, Opus

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.cfn.cz; foto: internet


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 23.05.2018

  Narodeniny/výročie  
  23.05.  Miroslav Vilkovský
  23.05.  Daniel Michaelli
  23.05.  Ján Patarák
  23.05.  Vladimír Durdík ml.
  24.05.  Karol Iždinský
  24.05.  Ján Slezák
  24.05.  Eugen Prochác
  24.05.  Mikuláš Schneider - Trnavský
  24.05.  Ján Iša
  24.05.  Ivan Krajíček
  24.05.  Juraj Horil
  25.05.  Ján Gašperan
  25.05.  Pavol Minárik
  25.05.  Ján Gábor
  25.05.  Pavel Langer
  25.05.  Miroslav Holienka
  25.05.  Pavol Horov
  25.05.  Ján Bahýľ
  25.05.  Eva Poláková
  25.05.  Juraj Droba
  25.05.  Marián Vanko

  Dnes má meniny
  Želmíra

  Zajtra má meniny
  Ela



    za máj 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS