o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Martin Gregor / divadlo, film, TV

Martin Gregor

Martin Gregor
popredný herec SND

* 14.11.1906 Trnava
29.06.1982 Bratislava
motto

„Čas je neúprosný, ale umenie je premôcť ho umením.“

životopis

Martin Gregor je slovenským divadelným hercom, jednou zo zakladajúcich osobností slovenského profesionálneho divadelníctva. Svoje herecké umenie predvádzal nie len na doskách Slovenského národného divadla, ale tiež v rozhlase, televízii a vo filme.
Slovenský herec je rodákom z Trnavy, narodil sa v roku 1906 ako Martin Guttman, bol židovského pôvodu.
Svojimi komedianskými výstupmi zabával okolie už v detstve a neskôr začal pôsobiť vo niekoľkých ochotníckych súboroch. Ako vyučený sústružník pracoval v trnavskom Coburgu, no po otvorení Hudobno-dramatickej akadémie v Bratislave, sa rozhodol študovať herectvo. Nadaný žiak sa do Slovenského národného divadla dostal už v sezóne 1932/1933 ako študent druhého ročníka.
Už prvé postavy Martina Gregora odhalili jeho talent pre komediálne úlohy, stvárnil Pištu v Dobrodružstve pri obžinkoch, Osipa v Revízorovi, Jelenfyho v Inkognite, či Raspľujeva v hre Krečinskij sa žení.
Rozbehnutú kariéru úspešného herca zastavila spoločenská situácia, po vyhlásení Slovenského štátu musel kvôli svojmu židovskému pôvodu divadlo opustiť. Vtedy sa stretol so svojou budúcou manželkou Magdou, ktorú zasa kvôli jej pôvodu prepustili z baletného súboru Slovenského národného divadla. Vzali sa v roku 1942. V neľahkom období pomaháli manželom priatelia, Martin Gregor tajne prekladal pre rozhlas, viackrát bol zatknutý, no vďaka svojej popularite a neústupčivosti manželky vždy prepustený. Po potlačení Slovenského národného povstania v septembri 1944 boli všetci židia odvezení do koncentračných táborov. Herec si prešiel hneď štyrmi, rovnako ako jeho manželka. Znovu sa stretli po oslobodení v roku 1945.
Po návrate do Bratislavy sa manželia znovu vrátili aj do Slovenského národného divadla. Boli spoluzakladateľmi Novej scény a Martin Gregor sa v roku 1948 stal riaditeľom SND.
K ďalším veľkým činoherným postavám patrili okrem iných úloha Fiodora v Bratoch Karamazovovcoch, Augusta v hre Dvaja, či mešťanostu v Revízorovi. Zahral si tiež vo filme Vlčie diery a Boj sa začne zajtra. Pravidelne vystupoval aj v rozhlase.
V roku 1952 bol Martin Gregor obvinený z kozmopolitizmu, kariérizmu a oportunizmu. Bol zbavený všetkých funkcií a aj s manželkou ho prepustili z divadla. Napokon sa uchytil v rozhlase a do divadla sa vrátil až po dvoch rokoch. Znovu sa mu podarilo zaradiť medzi najobľúbenejších hercov na scéne a okrem komediálnych úloh bol obsadzovaný aj do tragických postáv Aristida v Tanci nad plačom, Jourdaina v hre Meštiak šľachticom, Varazina v Tarelkinovej smrti.
Začal pôsobiť ako pedagóg na Vysokej škole múzických umení, predstavil sa na filmovom plátne, diváci ho mohli vidieť vo filmoch Výlet po Dunaji, Statočný zlodej, Transport z raja, Jánošík, Obchod na korze a Dni zrady. Neskôr sa stal šéfom činohry Slovenského národného divadla.
Ďalšie životné a pracovné problémy prišli s rokom 1968, kedy herec uvažoval aj o emigrácii. Nakoniec sa rozhodol ostať, aj napriek tomu, že bol čoskoro zbavený všetkých funkcií a mal zákaz vycestovať.
Ostalo mu však divadlo a divákom sa predviedol v úlohách Vengeroviča v Platonovovi, Apuška v Krásnej neznámej, či ako Kenotaf vo Fatamorgáne. Najúspešnejšou postavou z tohto obdobia bol rola Willieho Clarka v Simonových Zlatých chlapcoch. V trpkej komédii zo života starnúcich kabaretiérov sa predstavil spolu s Ladislavom Chudíkom. Hrali ju viac ako dvestopäťdesiat krát.
V divadle, v rozhlase a v televízii si Martin Gregor zahral v Zenovom vedomí, Americkej tragédii, v Článku na prvú stranu, či Jubelových deťoch.
Jeden herecký sen sa však Martinovi Gregorovi nikdy nesplnil, nezahral si Shylocka zo Shakespearovho Kupca benátskeho.

tvorba

Filmografia:

1980 Jubelove deti / Jubel Watson (TV inscenácia)
1979 Jennie Gerhardtová (TV film)
1979 Sesternica Beta / maršál Hulot (TV inscenácia)
1978 Článok na prvú stranu / Condon (TV inscenácia)
1978 Inkognito (TV inscenácia)
1978 Muž z Manassasu / Ben Croft (TV adaptácia)
1978 Viťúzi / Šmejkal (TV divadelné predstavenie)
1976 Hlas toho tretieho / profesor (TV inscenácia)
1976 Sluha dvoch pánov / kupec Daniel Polónyi (TV divadelné predstavenie)
1976 Zenovo vedomie / Giovani Malfenti (TV inscenácia)
1975 Tridsaťdeväť stupňov v tieni (TV seriál, 3. diel)
1975 Zamilovaný lev / Jesse (TV inscenácia)
1974 Netrpezlivosť srdca / Lajos Kékesfalvy (TV inscenácia)
1974 Tajný agent / Benditch (TV inscenácia)
1973 Dni zrady I., II. / Daladier
1973 Kaucia / dr. Fuller (TV hra)
1973 Monna Vanna / Marco Colnna (TV inscenácia)
1972 Večne mladá história / komorník Ivan (TV adaptácia)
1971 Zaprášené histórie / 7 (TV film)
1971 Na džentrickom plese / Ghyllányi
1971 Páni sa zabávajú / Taušer
1970 Don Quijote zvádza boj / Suvorin (TV inscenácia)
1968 Niet inej cesty / minister
1968 Úsmev Mony Lízy / doktor Libbard (TV inscenácia)
1967 Zmluva s diablom / Pavelka
1966 Drotár / Maušl (TV inscenácia)
1966 Vrah zo záhrobia / Burian
1965 Námestie svätej Alžbety / Samko Weimann
1965 Obchod na korze / holič Katz
1964 Archimedov zákon / Pedro Goméz
1964 Dundo a tí druhí / Dundo (TV inscenácia)
1963 Ivanov / Lebedev
1963 Jánošík I, II / gróf Dolinayi
1962 Transport z ráje / Geron
1962 Výlet po Dunaji / Bujalobog
1961 Smrť sa volá Engelchelchen (TV film)
1958 Statočný zlodej / Rohatý
1952 Mladé srdcia / inžinier Hanes
1951 Boj sa skončí zajtra / neurčená úloha
1950 Katka / riaditeľ
1948 Vlčie diery / MUDr. Steiner

záujmy

K záľubám Martina Gregora patrilo rybárstvo a fandenie futbalistom z rodnej Trnavy.

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: M. Košťálová: Vzlety a pády v súkolí života a divadla, www.civil.gov.sk; foto: internet. Spracovala Zlatica Mokrá


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 23.11.2017

  Narodeniny/výročie  
  23.11.  Marietta Žigalová
  23.11.  Štefan Banič
  23.11.  Laco Lučenič
  23.11.  Elena Brestenská
  23.11.  Jana Kiššová
  24.11.  Dušan Galis
  24.11.  Cyprián Majerník
  24.11.  Janko Silan
  24.11.  Ján Želibský
  25.11.  Ľudmila Lipková
  25.11.  Jozef Škultéty
  25.11.  Ferdinand Písecký
  25.11.  Ján Cuper

  Dnes má meniny
  Klement

  Zajtra má meniny
  Emília



    za november 2017


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS