o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Július Vašek / divadlo, film, TV

Július Vašek

Július Vašek
herec

* 29.11.1926 Nové Zámky
01.05.2009 Bratislava
životopis

Rodák z Nových Zámkov, ktorý vyštudoval herectvo na bratislavskom konzervatóriu, debutoval v roku 1954 v adaptácii románu Františka Hečka Drevená dedina. Potom už šiel z filmu do filmu. Celkovo ich nakrútil vyše päťdesiat.
Objavil sa v mnohých legendárnych slovenských aj českých filmoch ako napríklad Kapitán Dabač (1959), Romance pro křídlovku (1966) či Pacho, hybský zbojník (1975). Martin Hollý mu zveril postavu Prašivca, ktorá ho azda najviac preslávila. Filmy Medená veža (1970) a Orlie pierko (1971) sú veľkým hereckým galapredstavením nielen vďaka Štefanovi Kvietikovi, Ivanovi Rajniakovi, Ivanovi Mistríkovi či Vladovi Müllerovi.
Práve začiatkom 70. rokov prežíval Július Vašek najsilnejšie obdobie. Nezabudnuteľný je aj jeho výkon v postave Pančuchu v ďalšej adaptácii románu Františka Hečka.

tvorba

Výber z filmografie:

1954 Drevená dedina (Ondro Ončo)
1958 V hodine dvanástej
1959 Kapitán Dabač
1961 Pieseň o sivom holubovi (desiatnik SS)
1962 Bílá oblaka (partizán)
1964 Prípad pre obhajcu (Paľo)
1965 Námestie svätej Alžbety (Ján Florik)
1966 Romance pro křídlovku (Vojta – päťdesiatročný)
1968 Muž, ktorý luže (Vladimír)
1970 Medená veža (Prašivec)
1971 Orlie pierko (Prašivec)
1972 ...a pozdravuji vlaštovky (Maruškin otec)
1974 Deň, ktorý neumrie (Pirč)
1974 Do zbrane, kuruci! (richtár)
1974 Lidé z metra (Babiak)
1975 Pacho, hybský zbojník (Mišo)
1976 Červené víno (Pančucha)
1976 Jeden stříbrný (Gábor) a spev vo filme spolu
1979 Blízke diaľavy (Karburátor)
1982 Pavilón šeliem (Žilinský)
1984 Sladké starosti (Kantorík)
1985 Zastihla mě noc (invalid)
1986 Galoše šťastia (lampár)
1995 Poslední přesun (Starec)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.sme.sk


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 26.02.2018

  Narodeniny/výročie  
  26.02.  Attila Komzsík
  26.02.  Alexander Matuška
  26.02.  Jozef Adamec
  27.02.  Ľudovít Fulla
  27.02.  Oľga Keltošová
  27.02.  Samo Chalupka
  27.02.  Jozef Novák-Marcinčin
  27.02.  Juraj Palkovič
  27.02.  Peter Gregor
  27.02.  Oskár Čepan
  27.02.  Stanislav Stolárik
  27.02.  Božena Miklošovičová
  28.02.  Ján Mindár
  28.02.  Ladislav Vychodil
  28.02.  Katarína Brandoburová
  28.02.  Viliam Figuš-Bystrý
  28.02.  Július Balco
  28.02.  Ivan Thurzo
  28.02.  Ľudovít Hajduk

  Dnes má meniny
  Viktor

  Zajtra má meniny
  Alexander



    za február 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS