o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Emanuel Romančík / divadlo, film, TV

Emanuel  Romančík

Emanuel Romančík
slovenský herec

* 17.12.1922 Ružomberok
09.10.2012 Bratislava
vzdelanie

Elo Romančík získal prvý vzťah k herectvu od svojho otca, ktorý sa v mladosti venoval ochotníckemu divadlu. Už na ľudovej škole vytušili učitelia talent herectva v malom Elovi a dávali mu príležitosť, aby sa prejavil. Počas štúdia na gymnáziu už vystupoval na literárnych večierkoch a škola mu dala aj prvú hereckú príležitosť.

životopis

Po absolvovaní gymnázia pracoval v stavebnej firme. Na profesionálnu scénu sa dostal na dosky Slovenského komorného divadla v Martine. Výberová komisia vybrala zo šestnástich uchádzačov dvoch, jeden z nich bol Elo Romančík. V martinskom divadle pobudol jedenásť rokov. V roku 1956 prešiel do bratislavskej Činohry SND, kde patril k dominantným hereckým osobnostiam. Stvárnil množstvo zaujímavých postáv. Hral i vo viacerých známych filmoch. Spolu s herečkou Máriou Kráľovičovou bol prvým hercom v slovenskej televíznej inscenácii Dovidenia Lucienne! Inscenácia bola odvysielaná naživo 15.5.1957 z bratislavského štúdia Československej televízie.
V televízii pôsobil v prvých úspešných seriáloch. Pôsobil i v mnohých rozhlasových inscenáciách. Známy je svojou maliarskou záľubou, karikatúrnym spôsobom zachytil takmer všetkých svojich kolegov hercov.
Dnes, ako dôchodca, sa venuje fotografovaniu, filmovaniu a práci v záhrade.

tvorba

Filmografia:

1951 Boj sa končí zajtra /Jakub/
1953 Pole neorané /Pavel Húščava/
1953 Rodná zem /Jurek/
1956 Previerka lásky /Juraj Horálik/
1957 Dovidenia Lucienne
1959 Dom na rázcestí /MUDr. Juraj Belan/
1959 Kapitán Dabač /Pavol Garaj/
1960 Na pochode sa vždy nespieva /Martin Gonda/
1960 Tři tuny prachu /Spára/
1961 Králici ve vysoké trávě /otec/
1961 Pokorené rieky /Ján Kolesár/
1962 Polnočná omša /dr. Harman/
1967 Volanie démonov /riaditeľ Černek/
1969 Kladivo na čarodějnice /Lautner/
1973 Dolina /leutnant/
1975 Tetované časom /Popelár/
1975 Život na úteku /mjr. Zvara/
1977 Kamarátka Šuška /Hronec/
1978 Poéma o svedomí /Borovský/
1979 Smrť šitá na mieru /biskup/
1981 Pomocník /Štefan Riečan/
1985 Skleníková Venuša /prof. Čajovec/
1986 Šiesta veta /Slančík/

články linky
  Elo Romančík videl umenie v sebe, nie seba v umení
  Zomrel významný slovenský herec Elo Romančík (†89)

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.wikipedia.org; foto: internet


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 18.07.2018

  Narodeniny/výročie  
  18.07.  Miklós Duray
  18.07.  Augustín Malár
  18.07.  Rudolf Čižmárik
  18.07.  Alajos Mészáros
  19.07.  Daniela Švecová
  19.07.  Boris Čellár
  20.07.  Vladimír Jancura
  20.07.  Hana Zelinová
  20.07.  Vladimír Pavol Čobrda
  20.07.  Ladislav Jurkemik
  20.07.  Samuel Timon

  Dnes má meniny
  Kamila

  Zajtra má meniny
  Dušana



    za júl 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS