o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Vladimír Durdík ml. / divadlo, film, TV

Vladimír Durdík ml.

Vladimír Durdík ml.
slovenský herec

* 23.05.1949 Smižany
09.03.2003 Bratislava
životopis

Vladimír Durdík ml. v roku 1971 ukončil štúdium herectva na VŠMU v Bratislave. V rokoch 1971 – 1975 bol členom činohry Štátneho divadla v Košiciach, od roku 1975 do svojej smrti pôsobil na scéne činohry SND v Bratislave. Ešte pár dní pred smrťou vystúpil pred verejnosťou na materskej scéne. Vladimír Durdík bol aj vynikajúci recitátor a v roku 1973 mu bola udelená Cena Janka Borodáča, určená mladému nadanému hercovi.
Vladimír Durdík bol všestranným hercom. Hral na divadelnej scéne, v televíznych inscenáciách, aj vo filmoch. Stvárňoval väčšinou chlapčenské postavy, ale aj lyricko-romantické typy, predovšetkým kladných hrdinov. V jeho hereckej tvorbe boli aj komediálne postavy, no osvedčil sa aj ako predstaviteľ hrdinov dramatických charakterov. Pred kamerou debutoval v roku 1960, v poviedke Strieborný Favorit z filmu Trinásťroční režiséra Andreja Lettricha. Ďalej sme ho videli vo filmoch Ďaleko je do neba (1972); Ohnivé križovatky (1974); Stretnutie (1975); Rosnička (1979); Zbohom sladké starosti (1983); Návrat Jána Petru (1984); Cena odvahy (1986); Právo na minulosť (1989). V neskoršom období mu okrem romantických a lyrických postáv neboli cudzie ani komplikovanejšie a rozpornejšie postavy, prežívajúce hlboký vnútorný boj. Jeho herecký talent si všimli aj českí filmári. Hrozba (1978); Už se nebojím (1984); Jako jed (1985); Holčičky na život a na smrt (1996) – to sú názvy niektorých jeho českých filmov.

Pochádzal z hereckej rodiny. Štúdium herectva na Vysokej škole múzických umení ukončil v roku 1971. Po štvorročnom účinkovaní v Štátnom divadle v Košiciach a od roku 1975 pôsobil v Slovenskom národnom divadle v jeho činohernom súbore.

Jeho chlapčenský zjav ho v prvých rokoch profesionálneho hereckého účinkovania predurčil k stvárňovaniu lyricko–romantických kladných hrdinov, rovnako na javisku ako v televíznych filmoch Miesto v dome – 1973, Tereza – 1976, v televíznej ságe Povstalecká história – 1984. Často účinkoval aj v televíznych inscenáciách, napr. Mozoľovci – 1975, Hviezdoslavových eposov Ežo Vlkolinský – 1978, a Gábor Vlkolinský – 1978, kde vytvoril postavu Gábora Vlkolinského. V dvojdielnej historickej inscenácii Solúnski bratia – 1984 stvárnil postavu Koceľa.

tvorba

Filmografia:

1960 Trinásťročný – pov. Strieborný Favorit (Dušan)
1972 Ďaleko je do neba (Peter Klenč)
1974 Ohnivé križovatky (Ondrej Beluš)
1975 Stretnutie (Peťo)
1976 Červené víno (Marek)
1978 Hrozba (Ondřej Kašík)
1978 Poéma o svedomí (Dragutin Šmidke)
1979 Rosnička (Romeo)
1983 Zbohom, sladké driemoty (Milan Repík)
1984 Návrat Jána Petru (Martin Petro)
1984 Už se nebojím (Jožkov otec)
1985 Jako jed (Karol Tomčány)
1986 Cena odvahy (námestník riaditeľa Prokeš)
1986 Kohút nezaspieva (zverolekár Šustek)
1987 Nemožná (muž)
1989 Právo na minulosť (Schreiber)
1991 Un coeur à prendre (TV - Dva kroky od raja), r. Michel Vianey, Francúzsko
1996 Holčičky na život a na smrt (klient)
2000 Dračie srdce 2 (Dragonheart: A New Beginning), r. Dough Lefler, USA (starý muž)

Literatúra:
Vladimír Durdík, Marika Studeničová: Keď sa obzriem, Ikar, 2003, ISBN 80-551-0577-4, autobiografia

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.filmsk.sk; foto: internet


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 22.09.2018

  Narodeniny/výročie  
  22.09.  Ľubomír Bulík
  22.09.  Jaroslav Suja
  22.09.  Michal Miloslav Hodža
  22.09.  Anton Habovštiak
  22.09.  Vladimír Weiss
  22.09.  Jozef Búda
  22.09.  Ján Valach
  23.09.  Zuzana Mauréry
  23.09.  Ľubomír Javorský
  23.09.  Milan Timko
  23.09.  Michal Demeš
  23.09.  Roman Kaliský
  23.09.  Magdaléna Štrompachová
  23.09.  Milan Laurenčík
  24.09.  Dušan Muňko
  24.09.  Oľga Danglová
  24.09.  Mária Mračnová
  24.09.  Viliam Gruska
  24.09.  Vladimír Bajan
  24.09.  Tomáš Surový
  24.09.  Chatam Sofer
  24.09.  Rudolf Viest

  Dnes má meniny
  Móric

  Zajtra má meniny
  Zdenka



    za september 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS