o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Ján Klimo / divadlo, film, TV

Ján Klimo
slovenský herec a divadelný režisér

* 08.06.1921 Zvolen
15.10.2001 Bratislava
životopis

V rokoch 1940 – 1945 študoval medicínu v Bratislave.
V rokoch 1945 - 1951 člen činohry ŠD v Košiciach, kde stvárnil najmä charakterové a komediálne postavy. Zahral si Miška v Ženskom zákone, Lucenzia v Skrotení zlej ženy, ale zaujal aj v postavách hrdinských mužov, ako bol Kozák v Najdúchovi, či Miguel de Cervantes v hre Don Quijot prichádza.
Z Košíc prešiel do hlavného mesta, kde začiatkom 50. rokov pôsobil ako asistent réžie Slovenského národného divadla a neskôr, v roku 1953 sa stal na Novej scéne režisérom. Snažil sa tam vytvoriť nový typ detského a mládežníckeho divadla, čo naznačovali jeho inscenácie Zakliati bratia, Snehová kráľovná alebo Princ a žobrák. Z hier pre dospievajúcu mládež vyniklo najmä predstavenie Večne mladá história. Hrou Hviezdičky (1959) sa zaslúžil o priekopnícke zobrazenie spoluúčasti detí na Slovenskom národnom povstaní.
V Novej scéne pôsobil aj po roku 1960, kedy sa divadlo začalo orientovať na dospelé publikum. Vrcholom jeho režisérskej tvorby v Bratislave bola komédia Klebetnice.
K hereckej tvorbe sa Ján Klimo vrátil v roku 1967 účinkovaním v televízii a rozhlase. Vďaka svojmu hlasovému prejavu sa uplatnil nielen v mnohých postavách rozhlasových hier, ale aj ako recitátor, rozprávač, ale aj spíker. Jeho hlas ho predurčil hrať v rozhlase postavy robustného charakteru. Známy je z hier Čln, Nočná mora, či z klasického repertoáru Mŕtve duše alebo Strážca č. .
Ján Klimo je starý otec herca Maroša Kramára.

tvorba

Filmografia:

1949 Čertova stena
1957 Posledná bosorka (profesor logiky Jaslinský)
1957 Zemianska česť
1958 Dáždnik svätého Petra (Majzík)
1959 Dom na rázcestí (režisér)
1959 Kapitán Dabač
1959 Skaly a ľudia
1960 Skalní v ofsajde (vedúci kancelárie)
1960 Trinásťročný – pov. Strieborný Favorit (Viktorov otec)
1962-1963 Kapitán Dabač(biskup)
1963 Výhybka (tajomník KV KSS)
1974 Mont Oriol(Andermatt)
1975 Horúčka (kapitán VB)
1975 Život na úteku
1978 Rosnička
1983 Zbohom, sladké driemoty (vedúci Štefan)
1984 Lampáš malého plavčíka (učiteľ)

Ocenenia:
2000 - držiteľ Ceny za celoživotnú tvorbu.

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.wikipedia.org; www.mesto.sk


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 18.02.2018

  Narodeniny/výročie  
  18.02.  Peter Chudík
  18.02.  Mieroslav Hysko
  18.02.  Ján Múdry
  19.02.  Mária Machová
  19.02.  Valentín Beniak
  19.02.  Ján Filc
  19.02.  Jozef Schmidt
  19.02.  Anton Zentko
  19.02.  František Oto Hieronymi
  19.02.  Natália Blahová
  20.02.  István Zachariaš
  20.02.  Dušan Junek

  Dnes má meniny
  Jaromír

  Zajtra má meniny
  Vlasta



    za február 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS