o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Juraj Sarvaš / divadlo, film, TV

Juraj Sarvaš

Doc. Mgr. Art. Juraj Sarvaš
herec, scenárista, režisér, pedagóg, predstaviteľ umeleckého prednesu

* 14.07.1931 Radvaň, Banská Bystrica
vzdelanie

Narodil sa v Radvani, ktorá je dnes súčasťou Banskej Bystrice. Po ukončení štúdia na
Gymnáziu A. Sládkoviča odišiel za ďalším vzdelaním do Bratislavy, kde sa zapísal na štúdium herectva u profesora Andreja Bagara na Vysokej škole múzických umení. V roku 1955 absolvoval VŠMU v Bratislave.
Ochotníckej činnosti sa venoval už počas gymnaziálnych štúdií vo zväzáckom súbore, neskôr v Mestskom divadelnom združení v Banskej Bystrici, kde zaujal ako Ján v Kozom mlieku (1949), Vinco v Bukoch podpolianskych (1950) a i.

životopis

Divadlo:
Ako mladý herec nastúpil do DJGT vo Zvolene. V divadle vytvoril desiatky charakterových typologických postáv. Hereckým naturelom, impozantným mužným zjavom a príjemne zafarbeným, melodickým hlasom bol výrazným predstaviteľom rozmanitých typov mladých mužov v súčasnom i klasickom repertoári zvolenskej činohry – Dr. Habura (Pacient stotrinásť, 1955); Braňo (Nepokojná mladosť, 1957); Rohoň (Dobrodružstvo pri obžinkoch, 1959); Eben (Túžba pod brestami, 1959) a iné. Po siedmich rokoch na divadelných doskách vo Zvolene prijal v roku 1962 angažmán do Slovenského národného divadla v Bratislave, kde pôsobil do roku 1996. Sklon k heroickému pátosu a expresívnemu hereckému prejavu zúročil v podaní viacerých shakespearovských postavách. V hrách modernej svetovej dramatiky stvárňoval charakterové typologické portréty: Dubois (Svätá Jana, 1961); Phyleus (Herkules a Augiášov chliev, 1963); Jevtušenko (Človek s puškou, 1977); Hermann (Bockerer, 1986) a iné.

Film:
Popri divadle pôsobil vo filme, televíznych inscenáciách pre dospelých, pre deti a mládež, v rozhlase, je autorom scenárov, účinkujúcim režisérom v rámci mnohých kultúrno-spoločenských podujatí.
Počas svojej dlhoročnej kariéry sa venuje aj dabingu.

Umelecký prednes:
Svoju činnosť orientoval aj na sólovú recitáciu. V mysliach sa nám vybaví nezabudnuteľná „Chvíľka poézie“ v nedeľu večer, ktorá navodzovala kľud a harmóniu. Dnes je dušou Poetického štúdia, je jeho organizátor, scenárista i režisér.

Publikačná činnosť:
Popri recitácii je písanie jeho druhým koníčkom. Už vo zvolenskom divadle napísal a zinscenoval satirické pásmo ZAČALO TO V MÚZEU. Inscenácia, ktorá sa hrala začiatkom šesťdesiatych rokov, bola stiahnutá z obehu, lebo bola príliš satirická. PRÍHODY KAMELOTA je autobiografiou malého Sarvaša, ktorý v srdci SNP predával revolučné noviny, čo bol veľký zážitok.
Úspech mala aj rozhlasová hra HAVRANY. Slovenské národné povstanie je jeho citlivou strunou, boli doň zaangažovaní aj jeho traja bratia a sám na svojej koži a vo svojej duši pocítil, čo to bolo v tých časoch, prežiť ťažkú dobu, na hrane života a smrti. Dlhé roky strávené v SND, ale aj sedemročné pôsobenie vo zvolenskom divadle ho podnietilo k napísaniu spomienok SPOZA KULÍS. Spomína v nej na svojich vynikajúcich profesorov – Andreja Bagara, Jána Borodáča, Oľgu Borodáčovú, Hanu Meličkovú, Viliama Záborského, Mikuláša Hubu, Ctibora Filčíka, ktorí boli aj jeho kolegami a dobrými priateľmi. V knihe sú i portréty ďalších hercov ako Ivana Mistríka, Márie Prechovskej, Márie Markovičovej, Františka Dibarboru a mnohých iných. Kresbami ju vtipne ilustroval Karol L. Zachar.
Výber z veršov MOJE NAJMILŠIE VERŠE a hra VYSLANEC ZVOLENSKÝ

Pedagogická činnosť:
Svoje majstrovské umenie odovzdával študentom na svojej alma mater v Bratislave a od roku 1997 aj na Fakulte dramatických umení Akadémie umení v Banskej Bystrici.

tvorba

Z hereckej filmografie:

1957 – Štyridsaťštyri
1961 – Ľubov Jarová (TV film)
1967 – Hernani (TV film)
– Zmluva s diablom
1968 – Niet inej cesty
– Stopy na Sitne
1969 – Generácia (seriál)
1971 – Zlozor
– Svätá Barbora (TV film)
1972 – Zajtra bude neskoro
1973 – Horká zima
– Skrytý prameň
1974 – Naši synovia (TV film)
1975 – Šepkajúci fantóm
– Strieborný jaguár (inscenácia)
1976 – Stratená dolina
1977 – Rachotilkovia (TV seriál)
– Vítězný lid
1978 – Poéma o svedomí I. – II.
1979 – Choď a nelúč sa
– Pozor na anjelov (inscenácia)
1980 – Pomsta mŕtvych rýb
1981 – Po deviatich rokoch (TV film)
1982 – Predčasné leto
1983 – Heloisa a Abelard (TV film)
1983 – Správa o chirurgii mesta N (inscenácia)
1984 – „Rozprávky pätnástich sestier“ (TV seriál)
1995 – Auf dűnnem Eis (TV film)

Ocenenie:

1981 – nositeľ vyznamenania Za vynikajúcu prácu
1982 – Krištálová ruža
1984 – Zaslúžilý umelec
2009 – prezident SR mu udelil na návrh vlády SR štátne vyznamenanie Pribinov kríž II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky najmä v oblasti hovoreného umeleckého slova

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.vkmk.sk


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 18.10.2018

  Narodeniny/výročie  
  18.10.  Martin Rázus
  18.10.  Jozef Gregor Tajovský
  18.10.  Ján Bodnár
  19.10.  Zdeno Cíger
  19.10.  Ján Mikolaj
  19.10.  Mária Bátorová
  19.10.  Beata Kosová
  19.10.  Daniel Petrovič
  19.10.  Ľudo Ondrejov
  19.10.  Vincent Šikula
  19.10.  Mikuláš Huba
  19.10.  Rafael Rafaj
  19.10.  Danka Barteková
  20.10.  Augustín Bačinský
  20.10.  Hana Hegerová
  20.10.  Ján Volný
  20.10.  Stanislav Počaji
  20.10.  Milan Sága
  20.10.  Viliam Turský
  20.10.  Vendelín Macho

  Dnes má meniny
  Lukáš

  Zajtra má meniny
  Kristián



    za október 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS