o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Milka Zimková / spisovatelia / divadlo, film, TV

Milka Zimková

Milka Zimková
spisovateľka, herečka, režisérka a autorka monodrám

* 01.08.1951 Okružná
vzdelanie

Základnú školu navštevovala v rodisku a Kapušanoch. Zmaturovala v roku 1969 na Gymnáziu v Prešove. V rokoch 1969 - 1975 študovala herectvo na Vysokej škole múzických umení v Bratislave.

životopis

Narodila sa v robotníckej rodine. Po skončení vysokoškolského štúdia rok pôsobila ako herečka v Divadle pre deti a mládež v Trnave. Od roku 1975 je v slobodnom povolaní a venuje sa divadelnému žánru monodrámy. Okrem pravidelných vystúpení na Slovensku viackrát účinkovala v Čechách, Poľsku, Maďarsku, Nemecku, Bulharsku, Rusku i na Kube. Pre svoje vystúpenia si píše vlastné scenáre. Spolupracuje s filmom, televíziou a umeleckými agentúrami.

Knižne debutovala prozaickým cyklom Pásla kone na betóne, ktorý vyšiel aj v češtine. Osudy hlavných postáv scenáristicky dotvorila v spolupráci s režisérom Stanislavom Párnickým na filmovú podobu a vytvorila v nej hlavnú postavu. Zdrojom inšpirácie sa jej stal predovšetkým východoslovenský vidiek a osudy tunajších žien, ktoré hľadajú životné šťastie.
Základnou črtou poviedok Milky Zimkovej sa stalo bohaté používanie modifikovanej podoby východoslovenského nárečia. Postavy si v zložitých životných situáciách zachovávajú realistický postoj, umocnený situačným i slovným humorom. Voľným pokračovaním debutu je druhá kniha poviedok No a čo. Hlavnou témou poviedok sú konfliktné situácie medzi ľuďmi súčasnej dediny a mesta. Svoju výtvarnú tvorbu poodhalila autorka v zbierke poviedok Bez slov.

Pôsobenie:

Trnavské divadlo


tvorba

Próza:

1980 Pásla kone na betóne – poviedky
1985 No a čo – súbor poviedok
2000 Bez slov – zbierka poviedok
2009 Inter City - zbierka poviedok

Monodrámy:

1979 Neveľo nás idze, neveľo nám treba
1980 Sojka
1980 Čas kikiríkania
1986 Žniva
1989 To len tak naoko

Filmografia:

1978 Zlaté časy (Verona)
1979 Kamarátky (Rempová)
1980 Živá voda (Hana Múčková)
1981 Kosenie Jastrabej lúky (Katarína)
1982 Pásla kone na betóne (námet, scenár, ako Johanka)
1983 Zrelá mladosť (Vavjaková)
1984 Veľká noc
1984 Návrat Jána Petru (Elza Petrová)
1985 Zabudnite na Mozarta (Marie Luisa)
1987 Sedmé nebe (Čermáková)
1987 Proč?
1989 Montiho čardáš (Kubova žena)
1995 ... kone na betóne (námet, scenár, ako Johana Ovsená)

doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.culture.gov.sk. Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 21.02.2018

  Narodeniny/výročie  
  21.02.  Roman Hofbauer
  21.02.  Lucia Lužinská
  21.02.  Pavol Rybár
  21.02.  Július Juraj Thurzo
  22.02.  Marcel Štefko
  23.02.  Pavol Paška
  23.02.  Vladimír Giba
  23.02.  Pavol Holländer
  23.02.  Jozef Cíger Hronský
  23.02.  Ján Matej Korabinský
  23.02.  Ivan Hrušovský
  23.02.  Anton Hykisch
  23.02.  Milan Sládek

  Dnes má meniny
  Eleonóra

  Zajtra má meniny
  Etela



    za február 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS