o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Andrej Bagar / divadlo, film, TV

Andrej Bagar

Andrej Bagar
herec, divadelný režisér, pedagóg, jeden zo zakladateľov slovenského moderného profesionálneho divadla

* 29.10.1900 Trenčianske Teplice
31.07.1966 Bratislava
životopis

Andrej Bagar je jedným zo zakladateľov slovenského profesionálneho divadla. Narodil sa v Trenčianskych Tepliciach. Ako dvanásťročný odišiel do Viedne, kde po večeroch navštevoval kurzy na dekoračnom oddelení umelecko-priemyselnej školy, pretože sa mal stať čalúnnikom, čo bolo povolanie matkinho muža, ktorý si ho adoptoval. V poslednom roku prvej svetovej vojny narukoval a poslali ho na taliansky front. Po vojne pracoval krátko ako robotník vo svojom rodisku.
Rozhodujúcim okamihom jeho ďalšieho smerovania bolo v roku 1921 hosťovanie Moskovského umeleckého divadla s predstaveniami v réžii Stanislavského a Dančenka. Po celý život vyznával Stanislavského metódu. Prvou Bagarovou profesionálnou úlohou bol Záhradník v Čechovovom Medveďovi.

Spolu s Jozefom Kellom, J. Borodáčom a Oľgou Borodáčovou - Országhovou patril k prvým slovenským profesionálnym hercom. Divadlo začal hrať s ochotníkmi vo Viedni, kde študoval. Po návrate z prvej svetovej vojny pracoval v Trenčianskych Tepliciach a v roku 1921 sa stal členom tzv. Maršky - Propagačného činoherného súboru Slovenského národného divadla. V roku 1922 odišiel študovať do Prahy na konzervatórium. Od roku 1927 pôsobil ako herec a režisér SND v Bratislave. Účinkoval nielen v činohre, ale aj v opere a balete. V jeho smerovaní k realisteckému herectvu ho utvrdilo stretnutie s ruským divadlom pri zájazde československých divadelníkov do Moskvy v roku 1934. Pred rokom 1938 vytvoril napríklad titulnú postavu v Shakespearových tragédiách Hamlet a Macbeth. V roku bol ako komunista zatknutý, po prepustení v roku 1940 začal pracovať pod pseudonymom Ján Minárik v bratislavskom rozhlase. V roku 1944 odišiel do Martina, kde sa stal spoluzakladateľom Slovenského komorného divadla. Režíroval prvú inscenáciu tohoto mladého súboru (Filip II. od Emila Verhaerena) a vytvoril v nej titulnú rolu. Hra vyvolala nepriaznivú reakciu úradov a Bagar bol nútený z Martina odísť. V období povstania sa stal zakladateľom a vedúcim zájazdového Frontového divadla v Banskej Bystrici. Po ústupe povstalcov do hôr pomáhal vydávať povstalecké noviny. Po roku 1945 bol štátnym intendantom slovenských divadiel a stal sa riaditeľom SND. Od roku 1950 pôsobil aj ako profesor herectva a rektor na VŠMU v Bratislave.
Bagar sa angažoval aj v politike: od roku 1954 bol dokonca členom ÚV KSS, členom predsedníctva Slovenskej národnej rady a stal sa aj predsedom Zväzu slovenských divadelných umelcov. Bol zakladateľom realistickej hereckej aj režisérskej tradície činohry SND. Ako režisér uvádzal ruské a sovietské hry. Je príznačné, že ako prvý na slovenskom pódiu ztelesnil postavu Lenina. Za život vytvoril okolo 370 postáv. Ku zrelým hereckým výkonom patril cár Ivan Hrozný v tragédii Alexeja Tolstoja a Shakespearov Falstaff. Účinkoval tiež vo filmoch (Jánošík, Boj sa skončí zajtra). Andrej Bagar zomrel 31. 7. 1966 v Bratislave.

1. mája 1979 sa Krajové divadlo v Nitre premenovalo na Divadlo Andreja Bagara.

Ocenenia
1934: Štefánikova cena
1945: Národná cena

tvorba

Výberová filmografia
1935: Milan Rastislav Štefánik (Martin Javor)
1935: Jánošík (Šándor)
1936: Vzdušné torpédo 48 (Gettering)
1937: Matkina spoveď (Ondrej)
1938: Neporažená armáda (Michal Jurčík)
1938: Zborov (Veselý)
1947: Varúj! (panský gazda)
1948: Ves v pohraničí (Hrianka)
1948: Čertova stena (majiteľ chaty Hlavaja)
1951: Boj sa skončí zajtra (poslanec Drábek)
1952: Nad námi svítá (Houra)
1952: Nástup (Galčík)
1955: Drevená dedina (Martin Šechnár)
1957: Zemianska česť (Adam Bešeňovský)
1963: Jánošík I, II (gróf Žurayi)
1965: Úplně vyřízený chlap (Šafář)

články linky

 Staršie články o osobnosti >>
  Divadlo Andreja Bagara v Nitre
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.nitra.sk, www.cfn.cz, www.libri.cz, spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 17.01.2018

  Narodeniny/výročie  
  17.01.  Ladislav Čavojský
  17.01.  Daniel Gabriel Lichard
  17.01.  Ingrid Timková
  17.01.  Jozef Zsapka
  18.01.  Jozef Liščák
  18.01.  Dionýz Ilkovič
  18.01.  Peter Mihók
  18.01.  Juraj Lehotský
  18.01.  Želmíra Gašparíková
  18.01.  Ján Bukovský
  18.01.  Ivan Alexander Getting
  19.01.  Elena Kaliská
  19.01.  Andrej Godány
  19.01.  Juraj Lexman
  19.01.  Marián Šuráb
  19.01.  Vladimír Reisel
  19.01.  Andrej Ferko
  19.01.  Michal Ďuga

  Dnes má meniny
  Nataša

  Zajtra má meniny
  Bohdana



    za január 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS