o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Mária Kráľovičová / divadlo, film, TV

Mária Kráľovičová

Mária Kráľovičová
herečka, recitátorka

* 07.06.1927 Čáry
vzdelanie

1947 - 1950 Štátne konzervatórium v Bratislave, odbor herectvo

životopis

Komorné divadlo v Martine
od 1948 SND v Bratislave

Mária Kráľovičová sa herectvu venuje od svojich osemnástich rokov. Prvýkrát stála na javisku v Komornom divadle v Martine, kde hrala dva roky. Pracovala v Zväze slovenských dramatických umení a bola funkcionárkou ústredného výboru Slovenského zväzu žien. Jej manželom bol novinár M. Procházka, spolu majú dve deti. V súčasnosti účinkuje v niekoľkých inscenáciách SND. Okrem divadla vystupuje v televíznych inscenáciách a filme.

Ocenenia:

1967 titul zaslúžilá umelkyňa
1979 titul národná umelkyňa
2006 Sieň slávy
2007 Cena Jozefa Krónera za celoživotné herecké dielo
2007 výročná cena Literárneho fondu
2008 Krištáľové krídlo za rok 2007, v kategórii Divadlo a film

tvorba

Výberová filmografia:

1963 Ivanov (Anna Sára)
1962 Výlet po Dunaji (Domastová)
1960 Skalní v ofsajde (Sekáčová)
1959 Muž, ktorý sa nevrátil (Kovalská)
1950 Priehrada (Uľka Bujnová)

Aktuálne inscenácie v SND:

Georges Feydeau: Chrobák v hlave (Olympia Feraillonová)
Jozef Gregor Tajovský: Ženský zákon (Dora Chomúcká)
Thomas Bernhard: Ignorant a šialenec (pani Vargová)


články linky
  Legendárna herečka Marína Kráľovičová mieri do opery!
  Prvá dáma nášho herectva oslavuje: Koľko by ste tipli Maríne Kráľovičovej?
  Marína Kráľovičová: Neviem byť bez divadla
  Marína Kráľovičová: Nepočítam roky, nie som matematik
  Recept na zdravie podľa Kráľovičovej: Chlieb s oškvarkami a kúpele
  Na chodník slávy pribudne meno Mária Kráľovičová
  Výstavu o Márii Kráľovičovej otvorili v Košiciach

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky

Zdroj: www.snd.sk, Spracovala M. Remiašová


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 15.11.2018

  Narodeniny/výročie  
  15.11.  Jaroslava Blažková
  15.11.  Ľubica Rošková
  15.11.  Anton Šmotlák
  16.11.  Kamila Magálová
  16.11.  Drahoslav Pavel Machala
  16.11.  Karol Kuzmány
  16.11.  László Sólymos
  17.11.  Brigita Schmögnerová
  17.11.  Tibor Bastrnák
  17.11.  Karol Pieta
  17.11.  Martin Jakubec

  Dnes má meniny
  Leopold

  Zajtra má meniny
  Agnesa



    za november 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS