o projekte  | kritériá  | partneri  | PROJEKTY  | kampane  | reklama  | pridajte osobnosť  | kontakt  
Národná agentúra ISSN pridelila portálu
www.osobnosti.sk
ISSN 1338-2403

 
Denne aktualizované.
Osobnosti.sk (online)
 
Aj Vy máte možnosť podporiť Osobnosti.sk svojimi darmi a príspevkami zaslanými na účet občianskeho združenia Osobnosti.sk
4010825928 / 7500 - číslo účtu občianskeho združenia Osobnosti.sk
 
Vítam aktivitu projektu osobnosti.sk a páči sa mi. Častokrát totiž zanedbávame osobnosti vo vzťahu k svojej vlastnej histórií aj vo vzťahu k Slovensku. Cez osobnosti sa poznajú národy a štáty. Osobnosti sú ľudia, ktorí dokážu robiť nielen pre seba, ale aj pre okolie a navyše z ich práce čerpá celá spoločnosť.
Ivan Gašparovič, prezident Slovenskej repulibky
 
Osobnosti sú ľudia, ktorí sa zapísali do dejín a sú autormi niečoho, čo je trvalé a nemá pominuteľnú hodnotu. Čas ukáže najlepšie, ako to vlastne v skutočnosti je. Pretože ozajstné osobnosti nezapadnú prachom.
Ján Filc, člen Výkonného výboru Slovenského zväzu ľadového hokeja
 
Pre mňa je osobnosťou Slovensko ako také. Myslím si, že Slovensko si zaslúži titul osobnosti. A na Slovensku sú to ľudia, ktorí nás takto reprezentujú.
Ján Riapoš, predseda Slovenského paralympijského výboru
 
Projekt Osobnosti.sk si veľmi vážim. Považujem za dobré, že vznikol a že sa etabloval v našom spoločenskom prostredí. Naši ľudia sa takto pripomenú ďalším. Možno to budú pre niekoho vzory, ktoré budú chcieť dosiahnuť. Lebo títo ľudia pomaly, ale isto zaniknú.
prof. MUDr. Pavel Traubner, PhD., dekan Lekárskej fakulty Univerzity Komenského
 
Žijeme v dobe, kedy sa osobnosťami stávajú produkty mediálnych kampaní a hviezdy rôznych reality show. Naozajstný význam pojmu osobnosť degraduje. Skutočné osobnosti sú často krát v úzadí a málokedy poznáme práve ich názor na rôzne problematiky našej spoločnosti. Aj z týchto dôvodov vznikla asi pred troma rokmi myšlienka zrealizovať projekt Osobnosti.sk.
Ing. Viliam Koza, autor projektu, predseda o.z. Osobnosti.sk

Tlačová konferencia k spusteniu internetového portálu Osobnosti.sk.


 
v menách všade 




A B C D E F G H I J K L M N O P P R S T U V W Z

 

.: NAPOSLEDY PRIDANÍ

Ján Čižmár
Ivan Baláž Kráľ
Viktor Hidvéghy ml.
Jozef Majerčík
Róbert Bezák
Ondrej Francisci
Pavel Kapusta


    . veda a vzdelanie
    . spoločnosť
    . politika
    . kultúra a umenie
    . šport
    . médiá
    . biznis




hotelyms.sk


24hod.sk - denník pre všetkých




 Zita Furková / divadlo, film, TV

Zita Furková

Zita Furková
herečka, režisérka

* 06.03.1940 Hradište pod Vrátnom
motto

„Každého človeka poteší, keď ocenia jeho robotu, keď je jeho ego posvätené. Či je to dobre mienenou kritikou, alebo je to potleskom od diváka. Keď herec dlhšie neskúša, naruší sa mu biorytmus. Je to ako droga. Je to neustále hľadanie - na to je človek predurčený."

vzdelanie

1962 VŠMU v Bratislave, odbor herectvo

životopis

Pôsobenie
1962 - 1963 Divadlo Jozefa Gregora Tajovského vo Zvolene
Krajské divadlo v Trnave
Divadlo Andreja Bagara v Nitre
1968 - 1971 činoherný súbor DŠ v Bratislave
do 1990 Nová Scéna v Bratislave
1990 - 1991 umelecká šéfka Divadla Astorka Korzo ´90

Rodičia Zity Furkovej boli ochotníci, otec aj režíroval. Prvý raz sa Zita objavila na divadelných doskách v predškolskom veku.

Má za sebou množstvo divadelných, televíznych a filmových postáv. Okrem herectva sa venuje aj réžii a písaniu. Napísala scenáre k televíznym inscenáciám F. M. Dostojevskij: Krokodíl /r. M. Hoffmeister/, Turgenev: Deľba majetku /r. M. Hoffmeister/, A. P. Čechov: Hasičský plášť /r. Ľ. Vajdička/. V divadle režírovala hru F. G. Lorca: Dom Bernardy Alby.

Zakladala Divadlo Astorka Korzo ’90 a bola jeho umeleckou šéfkou. Vlastní dabingové štúdiá ATIZ a ARTEFAKT, videoštúdio ARTKREA. Okrem umeleckých aktivít stála aj pri zrode neformálneho ženského hnutia Urobme to!.

Ocenenia

Igric 1998 za herecký výkon v kategórii televízna dramatická tvorba (hra Priateľstvá padajúceho lístia)
Zlatá slučka 1998 za réžiu dabingu (film Dôverné priznanie)
Ocenenie Literárneho fondu za celoživotné dielo
2007 výročná cena Literárneho fondu


tvorba

Herecká filmografia

1961 Most na tú stranu (sprievodkyňa)
1962 Výlet po Dunaji (Marta)
1966 Koliesko (matka)
1967 Cézar a detektívi (Indiánka)
1968 Pomsta starej dámy alebo na každého dôjde
1970 Zločin slečny Bacilpýšky (Bacilpýška)
1971 Dosť dobrí chlapi (poštárka)
Zaprášené histórie – 6. Snúbenica (Mária Antónia)
1977 Ťapákovci
1982 Pavilón šeliem (Jurášová)
Smrť pána Golužu (Perička)
Život bez konca
1984 Dies irae
Kráľ Drozdia brada (kuchárka)
Návrat Jána Petru (Mária Chebeňová-Brezová)
1985 Sršne v úli
1986 Kohút nezaspieva (Babjaková)
Kto se bojí, utíká (Mižikárová)
1989 Sedím na konári a je mi dobre (funkcionárka)
Vážení přátelé, ano (Jírova žena)
1990 Svědek umírajíciho času
1992 Starec a cár
Adam a Anna
1993 Pod vládou ženy aj na svitaní
1994 Dušička
1997 Armagedon na Grbe
1998 Priateľstvá padajúceho lístia
2000 Plášť
Zámok na juhu

Dabing

1968 Muž, ktorý luže (lekárnička)
1985 Perinbaba (stará Zubatá)

Réžia

2003 Jesenná (zato) silná láska

články linky
  Zita Furková: Herectvo je živá filozofia
  Zita Furková: Ťažké životné osudy jej sedia
  Zita Furková: Sme otrokmi času
  Zita Furková: Láska sa vracia ako ozvena
  Zita Furková uvedie svoj film na výstave Ako sme žili?
  Zita Furková bola na Vianoce v Izraeli

 Staršie články o osobnosti >>
       
doplňte alebo opravte informácie doplňte linky


Verzia pre tlač
       

  Dnes je 22.02.2018

  Narodeniny/výročie  
  22.02.  Marcel Štefko
  23.02.  Pavol Paška
  23.02.  Vladimír Giba
  23.02.  Pavol Holländer
  23.02.  Jozef Cíger Hronský
  23.02.  Ján Matej Korabinský
  23.02.  Ivan Hrušovský
  23.02.  Anton Hykisch
  23.02.  Milan Sládek
  24.02.  Ján Ľupták
  24.02.  Marko Vrzgula
  24.02.  Ľubomír Rehák

  Dnes má meniny
  Etela

  Zajtra má meniny
  Roman/Romana



    za február 2018


   pozrite si poradie TOP 51
   rebríček je zostavený podľa    návštevnosti osobností


  2303

  osobností
  v databáze portálu


KTO je KTO?
a
KTO bol KTO?
na Slovensku


 

(c) 2004 - 2010 Občianske združenie Osobnosti.sk | Powered and designed by NWS